Novosti

19.01.2018.

DIREKTOR FESTIVALA FAHRUDIN KUČUK URUČIO ZAHVALNICU I UMJETNIČKU SLIKU KOJU SU NASLIKALA DJECA NA SLIKARSKOJ RADIONICI FESTIVALA G. VALENTINU ILIEVSKOM, GENERALNOM DIREKTORU KOMPANIJE MESSER BH GAS

20.11.2017.

Poziv likovnim sekcijama osnovnih škola u Bosni i Hercegovini za učešće na izložbi ilustracija

na Festivalu dječije umjetnosti 2018.

10.11.2017.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA 4. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI – DRAMSKI PROGRAM

13.09.2017.

NAJGLEDANIJA BH. DJEČIJA PREDSTAVA “ČUDOVIŠTE IZ POZORIŠTA I LUTKAROVA DJECA” KREĆE NA BH TURNEJU

Od 20. septembra do 15. oktobra trajat će turneja najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” najprije po gradovima srednje Bosne a onda i šire. Generalni partner turneje je BH Telecom

Od 20. septembra do 15. oktobra trajat će turneja najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” najprije po gradovima srednje Bosne a onda i šire. Generalni partner turneje je BH Telecom.

Turneju otvaraju dvije izvedbe u sarajevskom Narodnom pozorištu 20. septembra s početkom u 11 i 12.30 sati. A potom će ovu razigranu zabavno-edukativnu predstavu o čarima pozorišta i njegovim umjetničkim segmentima, vidjeti djeca u Visokom, Brezi i Zenici.

 “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” autorski su rad književnika za djecu Fahrudina Kučuka i reditelja Riada Ljutovića nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta i Udruženja Fani.

Pred razdraganim mališanima, glumci Narodnog pozorišta iz sva tri pozorišna roda (drama, balet, opera) pokazuju djeci šta je istinska čarolija.

Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

Djeca su u svakoj dosadašnjoj predstavi uživala impresionirana divnom glumačkom igrom u kojoj se u ulozi Čudovišta i Svjetliše nalazi živopisna Amina Begović. Majstora Maru i lutkara Taneta tumačio je mladi ali već iskusni glumac Armin Omerović koji je ponudio čitavu skalu duševnih stanja kroz koje prolaze njegovi likovi. Svojom ljupkošću i gracioznom pojavom i sveobuhvatnom glumačkim transformacijama očarala je djecu Mona Muratović u ulogama Dramatike i Brižne. Atmosferu su obojili šarenim koloritom pjesme i plesa, sjajni tenor Iliš Bečei i stilski profinjena balerina Zulejha Kečo.

Glumci Armin Omerović i Mona Muratović su za svoje uloge odnijeli nagradu najboljih glumaca na 3. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

Predstavu je režirao Riad Ljutović koji je i u likovnom rješenju postigao magiju koja djecu uvodi u svijet teatra.

Generalni partner turneje je BH Telecom koji je još jedanput pokazao da stoji iza kulturnih projekata i umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade.

 

Sarajevo, 07.05.2017.

Saopćenje za javnost

PLANETA TEATAR IDE NOVOSADSKOJ PREDSTAVI, A NAJBOLJU BAJKU NAPISALA MARIJA FEKETE SULLIVAN

Sinoć je revijalnim koncertom završen 3. Festival dječije umjetnosti u Sarajevu.

Festival je takmičarskog karaktera i iz tri umjetničke oblasti (književnost, teatar i muzika) dodjeljuju se nagrade. U art radionicama iz lutkarstva, slikarstva i vajarstva, djeca predškolskog i školskog uzrasta su kreirala svoju bajku modelirajući svoje predmete, kreirajući svoje lutke, crtajući svoje impresije na velikom platnu.

Nekoliko hiljada djece prisustvovalo je svim programima Festivala, djeca su se javila i na Konkurs za najljepšu bajku, učestvovala u čaroliji umjetnosti i podržala svojim osmijesima i aplauzima sve što smo za njih pripremili.

Preko 300 učesnika Festivala predstavilo se u osam pozorišnih ostvarenja iz BiH i Regije, više od 200 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, svaki dan poznati bh. umjetnici su s djecom osmišljavali nove kreacije, mlade muzičke snage su pokazali kako se svira, pjeva, komponira, balerine kako se pleše, horovi kako se zdušno i u timu donose najljepše melodije.

Svi programi su realizirani od 3. do 6. maja u tri prostora: Narodno pozorište, Pozorište mladih i Velika sala Općine Stari Grad.

Na završnoj ceremoniji u Velikoj sali Općine Stari Grad proglašeni su i dobitnici nagrada iz tri takmičarske oblasti.

Žiri u sastavu: Mirsad Bećirbašić (predsjednik), Šefik Daupović i Lidija Pavlović-Grgić, odlučili su da prva nagrada,MFS06072017

PLANETA BAJKI, ide književnici Mariji Fekete Sullivan koja je napisala bajku “Mali klikeraši”.

Druga nagrada ide u ruke Aide Šačić Nezirović za bajku „Dvije Sare”. Treće mjesto dijele Tatjana Andrejević za bajku „Izgubljena inspiracija“ i Oliver Paligorić za bajku „Ja sam blento“.

I naši mladi autori su učestvovali na Konkursu i istakli se kao vrlo vješti kreatori, stoga dodjeljujemo i njima nagradu za najbolje mlado spisateljsko pero “Aida”.

Prva nagrada Nagrada za najbolje mlado spisateljsko pero „Aida“ ide

Merjem Husejnović za bajku „Čarolija i tri vile“.

Druga nagrada ide Lani Mlađen za bajku „Hrast“.

Treće mjesto dijele Muniba Memić za bajku Ružica i jedanaest Štrumfova“ i Tarik Sijarić za bajku „Moj nevidljivi prijatelj Tom“.

Helena Divković dobitnica je specijalne nagrade za iskazanu brižnost prema vilinskom svijetu.

Muzičke nagrade ove godine dodjeljene su slijedećim dobitnicima:

Plaketa za najbolji vokal ide u ruke našoj vrsnoj mladoj solistici Amini Bilalbegović.

PLANETA MUZIKE za doprinos u razvoju horske umjetnosti ide horu Horoljupci Vokalni ansambl iz Bugojna.

Žiri u sastavu Semir Krivić (predsjednik), Alma Ferović-Fazlić i Indira Kučuk-Sorguč, nakon odgledanih osam predstava koje su ušle u uži izbor a dolaze iz BiH, Hrvatske i Srbije, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu

Planeta Teatar ide Pozorištu mladih Novi Sad koje je sjajno osmislilo i izvelo predstavu “Kako je otkriveno letenje”.

Armin Omerović je dobitnik nagrade za najboljeg glumca Festivala za uloge Mare i Taneta u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Najboljom glumicom Festivala je proglašena Mona Muratović za uloge Dramatike i Brižne u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Nedžad Maksumić za režiju predstave “Princ iz moje ulice” Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada publike “Najjači aplauz” ide predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Nagrade u iznosu od ukupno 6.000 KM obezbijedili su Messer BH Gas, Vakufska banka, BH Gas i Gadžo komerc.

Hvala svim učesnicima, partnerima, gostima, prijateljima, sponzorima a prvenstveno hvala djeci koja dolaze na predstave, javljaju se sa svojim radovima na konkurs, slikaju, pjevaju, plešu i pretvaraju svoje ideje u prave male-velike kreacije. Vidimo se na 4. Festivalu dječije umjetnosti slijedeće godine.

 

 

Press konferencija, 27. 04.2017.
U susret 3. Festivalu dječije umjetnosti

BESPLATNE PREDSTAVE IZ REGIONA, KONCERTI, RADIONICE ZA NAJMLAĐE

U susret Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) koji će biti održan od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana konferencija za medije tokom koje je naglašeno da je cilj ovog festivala afirmacija knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.

Festival je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za djecu od 6 do 14 godina, a tokom njegovog ovogodišnjeg, trećeg izdanja kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije. Otvorit će ga mjuzikl “Annie“ 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a svaki dan u terminima 11, 12 i 14 sati igrat će se predstave uglednih pozorišta u Pozorištu mladih Sarajevo.
Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk istakao je da ovaj festival tretira četiri najbitnija segmenta u edukaciji i odrastanju djece.
“Ovaj festival vraća autore i djecu na pravo mjesto jer djeca tu neće biti puki konzumenti već aktivni učesnici”, rekao je Kučuk.
Izrazio je nadu da će djeca koja učestvuju na festivalu kroz nekoliko godina biti priznati umjetnici.
“Mi im na ovaj način omogućavamo da se poigraju, ponude ono što jesu i prepoznaje ono što vole”, rekao je Kučuk.
Bit će otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom “Annie” u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina. Muzičku režiju mjuzikla potpisuje mlada umjetnica Alma Ferović-Fazlić koja je i ove godine selektorica muzičkog programa festivala.

pressica1

“U muzičkom dijelu Festivala imat ćemo koncert horova “Horoljupci” iz Bugojna i “Suncokreti” iz Sarajeva, tu je Akademija Almira Hukelića, vokalnu skupinu “Pet mladih”, solisticu Negru Čičić, Tarika i Adnana, provjereni duo koji vrlo uspješno gradi svoju karijeru, našu novu nadu koja će predstavljati BiH na festivalu mladih pjevača u Rusiji Amina Bilalbegović. A začin nastupa će biti ballerina iz baletne škole KSC Vogoša učiteljice Nataše Hajdarević” – istakla je Ferović-Fazlić.
U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica prošlogodišnju prvonagrađenu bajku na Konkursu Festivala “Bajka u bajci” autora Fuada Tabaka predočili su u predstavu.
“Festival postane zaokružena priča kada dobije svoju vlastitu produkciju, a mi smo presretni što smo realizirali ovaj koprodukcijski projekt. Presretni smo što možemo zahvaljujujći našim resursima i kapacitetima koji nisu zanemarivi scenski uprizoriti prvonagrađenu bajku prošlogodišnjeg konkursa”, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.
“Mnogo smo radili na programu koji je baziran na potrebama djece, jer edukativan teatar je nešto što je jako važno i bitno za djelovanje teatra u budućnosti”, rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.
U okviru Festivala bit će održan i takmičarski dio iz oblasti teatra, muzike i književnosti. Osam dječijih predstava iz BiH i Regije i dvije festivalske premijere bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani konkurs. Nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

pressica3

Na press konferenciji je također predstavljena nagrada, kiparsko djelo naše mlade umjetnice Sanele Husić-Musabašić koja se zove Planeta sreće. U tri segmenta će ova nagrada uz novčanu nagradu biti dodjeljena pobjednicima, a pod nazivom Planeta Teatar, Planeta Muzika i Planeta Bajka.

Ulaz je slobodan za svu djecu koja žele vidjeti ove divne programe i učestvovati u kreativnim radionicama koje se održavaju svaki dan iz kiparstva, lutkarstva, slikarstva i ilustratorstva u foajeu Općine Stari Grad od 10 do 12 i od 12 do 14 sati.
Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i regionu. Partner je Općina Stari Grad, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS.

Festival je uvršten u Dane Općine Stari Grad, Dane Općine Centar i Dane Kantona Sarajevo.

Ostali sponzori su: BH Pošta, Messer BH Gas, Gadžo komerc, Općina Centar, Grad Sarajevo, BH Gas, Vakufska banka, Lactalis BH, Fan Ferhatović i ćevabdžinica Petica Ferhatović, Europlakat, BSO..

Medijski partneri su: TVSA, FTV, Radio Antena i ekskluziva.

Oficijelni prijevoznik je Bunjo Grupacija sa vozilima Fiat.