Kreativna djeca 2021.

Zanimljivi projekti koji su nastali u sekcijama Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” – Sarajevo

Audioknjiga „Dinosaur Cvjetko“

Učenici dramske sekcije razredne nastave Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” – Sarajevo pod vodstvom učiteljice Ane Dolić su zajedno s knjižničarkom Gordanom Azinović u sklopu projekta “Djeca čitaju djeci” snimili audioknjigu “Dinosaur Cvjetko” autora Mladena Kopjara u Biblioteci za slijepa i slabovidna lica Bosne i Hercegovine.

Projekt literarno-dramske sekcije predmetne nastave

 „Sretni princ“, prema djelu Sretni princ Oscara Wildea. Tehničar: Luka Kujundžija (IX.b)

Mentorica: s. Ivana Jurišin, prof.

Sudjeluju učenici sedmih razreda: Aja Hadžić, Sara Miljković, Erik Turković, Zafar Berkovac, Tea Paškvalin, Mak Morankić

Kazalište sjena

Učenici petih razreda Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” Sarajevo – područnog odjeljenja na Stupu zajedno sa svojom nastavnicom likovnog odgoja, Ivanom Mijić Čavlović, za vrijeme online nastave i kućne izolacije prošle školske godine su kroz nastavu likovnog odgoja napravili i snimili kratke basne prikazane kroz kazalište sjena!

Covid izložba

Učenici Osnovne škole Katoličkog školskog centra “Sv. Josip” Sarajevo zajedno sa svojom nastavnicom likovnog odgoja, Ivanom Mijić Čavlović, su u ovoj školskoj godini pripremili online likovnu izložbu na temu COVID-19.

Članovi dramske sekcije Sedme osnovne škole iz Blažuja (Ilidža) učitelja Hajrudina

SVJETSKI DAN POEZIJE

Obilježili smo i Svjetski dan poezije – 21.mart! Naši učenici su svojim interpretacijama poslali važnu poruku svojim drugarima – koliko je važno čitanje!? U vremenima kada je sve tako malo sigurno, prilično rastresito i nejasno, poezija je ona slamka za koju možemo da se držimo dok ništa nema smisla, da nešto možda malo ipak ima. Riječi su te koje mogu da izliječe društvo, da promijene ideje, da uzdrmaju i utješe, a poezija u svim svojim oblicima, svim senzibilitetima, svim stilovima, i kroz sve teme koje pokriva u svojoj suštini ima jedan isti cilj, da razumije, a onda i potvrdi i objasni svijet u kome živimo.

SVJETSKI DAN UMJETNOSTI (radio-drama HASANAGINICA

Svjetski dan umjetnosti, 15. april, obilježili smo radio-dramom „Hasanaginica“, gdje su članovi dramske sekcije naše škole na svoj način uradili našu najpoznatiju baladu, koja je nastala još davne 1646. godine u okrilju begovske bošnjačke porodice iz Imotskog, a  za nju se s pravom može reći da je jedna od najljepših i najzadivljujućih balada koja je ikad nastala. Na ovaj način učenici naše škole su nas podsjetili na velika umjetnička djela koja su nastala na prostorima naše domovine, Bosne i Hercegovine.

Dramska sekcija “Sedme osnovne škole“ iz Blažuja, Ilidža. Učitelj Hajrudin Nurudin i njegova mala raja: dječija igra „U društvu bh. pisaca“

U mjesecu martu 2021. godine imali smo kombinovani model nastave, tako da smo mogli našu dramsku sekciju realizovati u školi. U susret Danu nezavisnosti BiH odlučili smo da pripremimo dječiju igru „U društvu bh. pisaca“. Pošto ni ovaj, važan dan za našu domovinu, nismo mogli realizovati u našoj školi, snimili smo naš rad i predstavili se publici putem naše web stranice. Upoznajte naše pisce!  

Dramska sekcija “Sedme osnovne škole” iz Blažuja, Ilidža. Učitelj Hajrudin Nurudin i njegova mala raja: film „Mala princeza i škola“ 

Naš „mali film“ o početku pandemije, snimljen u maju 2020. godine u online formatu, putem platforme Office 365- Teams. Film pod naslovom „Mala Princeza i škola“ govori o razumijevanju pandemije kroz oči djeteta, gdje djeca traže odgovore na pitanja: Zašto online škola? Zašto se ne družimo? Kako biti u školi, a gledati je putem videa? Kako pripremiti proslavu Dana škole, a ne možemo se okupiti u našoj školi?  U snimanju i pripremi materijala su online putem učestvovali nastavnici, roditelji i učenici škole i zbog toga mislimo da je je ovaj film naš veliki uspijeh. Puno pozdrava od članova dramske sekcije “Sedme osnovne škole” iz Blažuja – Ilidža i učitelja Hajrudina.

Dramska sekcija “Sedme osnovne škole“ iz Blažuja, Ilidža. Učitelj Hajrudin Nurudin i njegova mala raja: „7. tradicionalni humanitarni bazar“ 

U decembru 2020. godine pripremili smo naš 7. tradicionalni humanitarni bazar, gdje svojim radom svake godine omugućimo našem učeniku, sada 6. razreda naše škole, pomognemo prikupiti sredstva za odlazak u Tursku na liječenje i redovne kontrole (godišnje ide po tri puta). Svake godine u našoj školi članovi dramske sekcije pripreme predstavu za taj dan, koja uvijek bude veoma posjećena i uspješna. Zbog pandemije ove godine su naši učenici, roditelji i nastavnici pripremili prigodne novogodišnje čestitke, na kojima su likovni radovi naših učenika, zatim  su na pločicama od špere učenici prvih razreda uradili otisak svog dlana, a roditelji, učenici i nastavnici su krojili i zanimljive maskice za djecu sa amblemom naše škole. Online prodajom smo uspjeli još jednom, svi zajedno, obezbijediti sredstva za nastavak liječenja našeg druga. 

Osnovna škola “Desanka Maksimović” – Novi Pazar

Profesorica bosanskoga jezika i književnosti Timka Malić iz osnovne škole “Desanka Maksimović” u Novom Pazaru je sa svojim učenicima uradila video materijale o suzbijanju vršnjačkog nasilja. Također, uradili su dva videa u kojima su ekranizovali odlomke iz dječijeg romana “Doživljaji Toma Sojera”, kao i jedan video “Nema frke uz unuke” koji je posvećen bakama i dekama u doba korone kada nismo mogli da ih posjećujemo.

Učesnici: Omer, Esma i Emina Nicević, Zein Nikšić, Fatma i Ahmed Koničanin, Ajna Šušević, Ajna Spica, Omar Bogućanin, Ibrahim Malić, Lamija Kožar. Mentor: Timka Malić.

Zein Nikšić, Omer, Esma i Emina Nicević: Vršnjačko nasilje

Fatma Koničanin: Vršnjačko nasilje

Bjekstvo u gusare

Tom na daljinu

Nema frke uz unuke

Animacija Iris Altumbabić na temu “Selidba ptica”, OŠ Centar, 7.a

Osnovna škola Maglaj – nastava na daljinu

Predstava malog glumca Kenana Muratovića (7 godina), I-1 razred JU “Sedma osnovna škola” Ilidža – Blažuj, Sarajevo

Klara (10), Maksim(8) i Anastasija Rogić (5) iz Banja Luke: Crtamo, pjevamo, bavimo se sportom…

Crteži Klare Rogić