Novosti

03.03.2021.

FMSLU1

Fondaciji za muzičke, scenske i likovne umjetnosti 3. marta 2021. godine uručena je Plaketa i naša bajkovita Planeta. Sa predsjednikom UO Fondacije Arminom Omerovićem i sa članovima UO je razgovarano o daljnjoj saradnji i njihovoj podršci Festivalu dječije umjetnosti na čemu im se od srca zahvaljujemo.

07.05.2019.

DODIJELJENE NAGRADE 5. FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI – DJEČIJI PROGRAM

[embeddoc url=”https://fedu.ba/wp-content/uploads/2019/05/Nagrade-za-predstave-i-price_djeca.pdf” download=”all” viewer=”google”]

06.05.2019.

DODIJELJENE NAGRADE 5. FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI

[embeddoc url=”https://fedu.ba/wp-content/uploads/2017/04/Zatvaranje-5-fedu-i-dodjela-nagrada.pdf” download=”all” viewer=”google”]

02.05.2019.

KREATIVCI VRTIĆA DISCOVER ME ACADEMY UZ 5. FEDU

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=885903055085380&id=678195642522790

30.04.2019.

Press konferencija održana 30.04.2019.

Press konferencija 5. Festivala dječije umjetnosti održana je danas, 30.04. u 12 sati u Narodnom pozorištu. Novinarima su se obratili: Fahrudin Kučuk, direktor, Mirsad Bećirbašić, selektor za književnost, Indira Kučuk-Sorguč, selektorica za pozorišni takmičarski program, Alma Ferović-Fazlić, selektorica za muzički program, Edin Kukavica, direktor Bosanskog kulturnog centra i Šejla Uzunović, organizatorica FEDU kids bazara.

Hvala prijateljima, partnerima i sponzorima Festivala

16.10.2018.

Čestitka udruženja Superar u BiH

Poštovani gospodine Kučuk,

U ime menadžmenta udruženja Superar u BiH, te u svoje lično ime, želim Vam i ovim putem čestitati na nominaciji za prestižnu nagradu “Astrid Lindgren“. Velika je čast poznavati Vas, te biti u krugu ljudi koji su sa Vama i sarađivali.

Poučeni našim divnim iskustvom nastupa na 4. FEDU, ovim putem Vam stavljamo na razmišljanje neku novu potencijalnu saradnju sa našim Superar horom.

Mi naime od prije 6 sedmica djelujemo na ukupno četiri lokacije u Kantonu Sarajevo: osnovna škola Kovačići, Međunarodna njemačka škola Sarajevo, Deseta osnovna škola u Osjeku te Superar hor koji djeluje pri SOS Društvenom centru Hermann Gmeiner, a koji je otvoren za svu zainteresiranu djecu Sarajeva, uključujući i svu djecu iz SOS sela.

U svim našim programima trenutno imamo oko 200 djece, koji uče muziku zajedno, i to potpuno besplatno. Pjevački rezultati su magični…

Imajući u vidu Vaš angažman u projektima koji su usmjereni prema djeci i za djecu, stavljamo se na Vaš horizont kao jedan divan dječiji hor, te se nadamo nekom zajedničkom projektu uskoro.

S poštovanjem,

Alma Karić

Artistic Director SUPERAR u BIH

 

09.05.2018.

PISMO ZAHVALNOSTI FESTIVALU POSLALO JE POZORIŠTE LUTAKA NIŠ

Pismo zahvalnosti_Nis

06.05.2018.

KNJIŽEVNE NAGRADE

Tatjana Pokrajac2PLANETA BAJKI – Najbolja bajka po ocjeni žirija u sastavu Mirsad Bećirbašić (predsjednik), Slavica Lončarić, Šefik Daupović-Fiko i Lidija Pavlović-Grgić donio je odluku da prvu nagradu za najbolju bajku dobije književnica iz Hrvatske

Tatjana Pokrajac-Papucci za bajku „Karakol je gol“.

Druga nagrada dodjeljuje se Meši Đedoviću za bajku „Vile niko ne spominje“.

Treća nagrada ide u ruke književniku Todi Nikoletiću za bajku „Anđelijina bajka“.

SPECIJALNA NAGRADA „AIDA“ ZA NAJBOLJE DJEČIJE SPISATELJSKO PERO ide AMINI ARIFOVIĆ za bajku „Klarina kletva“.

Druga nagrada ide DANIJELU TOMIĆU.

Treća nagrada ide EJNI OMEROVIĆ.

Nagrada „VITEZ OD BAJKE“ za poseban doprnos promicanju univeralnih vrijednosti bajke dodjeljena je književniku Ismetu Bekriću.

Predstavi „Princezin rođendan” Grand Prix Festivala dječije umjetnosti

princezin_rodjendanNagrada “Planeta teatar” – Grand prix za najbolju predstavu ovogodišnjeg Festivala dječje umjetnosti dodijeljena je večeras predstavi “Princezin rođendan” u režiji Todora Valova i u izvedbi Pozorišta za djecu Kragujevac.

Dodjelom nagrada, zahvalnica i priznanja večeras je u sarajevskom Bosanskom kulturnom centru okončan 4. Festival dječje umjetnosti u okviru kojeg su djeca i njihovi roditelji imali priliku pogledati predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije, ali i prisustvovati brojnim drugim sadržajima.

Predsjednica žirija za dodjelu nagrada pozorišnim predstavama Selma Alispahić kazala je večeras dodjeljujući Grand Prix festivala da je predstava “Princezin rođendan” visokoestetizirana pozorišna kreacija čiji su svi segmenti zaokruženi u cjelini.

Žiri čiji su članovi još i Emina Daut i Indira Kučuk-Sorguč ocijenili su da se radi o savršeno uklopljenom svakom segmentu predstave od adaptacije teksta, scenografsko-kostimografskog dojma, izbora muzike i glumačke interpretacije do rediteljskog pristupa koji su na dramski vrlo ubjedljiv način tretirali ideje bliske djeci i roditeljima.

Nagrada publike “Najjači aplauz” dodijeljena je predstavi “Alisa u zemlji čuda” reditelja Zorana Lozančića i u izvedbi Pozorišta lutaka Niš, a Alispahić je napomenula da su djeca ovakvom odlukom pokazala da već sada znaju prepoznati kvalitet.

Ovaj žiri odlučio je nagradu za najboljeg glumca dodijeliti Ediju Ćeliću za ulogu Ivice u predstavi “Deveta ovčica” u režiji Ljudmile Fedorove i u izvedbi Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića iz Osijeka.

Za najbolju glumicu proglašena je Sanela Milošević za spektar uloga u predstavi “Mašta i mim” u režiji Sanele Milošević i Igora Greksa što je kreacija Pozorišnog studija “Nada theatre” iz Rume.

Nagrada za najbolji tekst i adaptaciju pripala je Emiliji Mrdaković za adaptaciju istoimene priče Ameli Frid “Ima li deda odijelo” Pozorišta mladih iz Novog Sada, dok je nagrada za najbolju režiju pripala Elici Petkovoj za režiju predstave “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar.

Direktor Festivala dječje umjetnosti Fahrudin Kučuk zahvalio je večeras svima koji su pomogli realizaciju četverodnevnog raznovrsnog festivala te je najavio da će i naredne godine biti upriličeno peto izdanje Festivala za kada je planirano da se ugoste i druga pozorišta.

U saradnji sa Institutom za muziku, teatar i multimediju večeras je organizirano i prvo bosanskohercegovačko takmičenje za najbolji pop rok vokal na kojem je učestvovalo 14 mladih pjevača u dobu između 12 i 16 godina koji su pjevali domaće i strane pop rok kompozicije.

Nakon takmičenja dodijeljene su i nagrade za najbolju bajku, najbolji pop rok vokal, za doprinos muzičkom stvaralaštvu, za likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošću, ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo bile su grane umjetnosti koje su zastupljene na 4. Festivalu dječje umjetnosti i koje uključuju djecu kao kreatore, a ne samo konzumente.

Ovaj festival prvi je umjetnički festival za djecu u BiH i internacionalnog je karaktera, ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

04.05.2018.

AfanDzindoOTVORENA IZLOŽBA LIKOVNIH RADOVA UČENIKA OSNOVNIH ŠKOLA I DODIJELJENE NAGRADE ZA NAJBOLJU ILUSTRACIJU

Afan Džindo je pobjednik natjecanja za najbolju ilustraciju na temu “Mali klikeraši” po prvonagrađenoj priči 3. FEDU-a autorice Marije Fekete-Sullivan (na slici umjetnička selektorica Sanela Husić-Musabašić, Marija Fekete-Sullivan i Fahrudin Kučuk sa nagrađenim učenikom Afanom Džindom).

 

03.05.2018.

MJUZIKLOM “CRVENKAPICA” DANAS POČINJE  4. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI:

DJECA PORUČUJU: DOĐITE NA RADOST IZ KOJE SE UČI!

Direkcija 4. Festivala dječije umjetnosti najavljuje početak internacionalnog umjetničkog i takmičarskog festivala koji afirmira umjetnost za djecu i dječije stvaralaštvo.

Knjiga, teatar, muzika, slikarstvo i kiparstvo, sve su to grane umjetnosti koje su zastupljene na Festivalu i koje uključuju djecu kao kreatore a ne samo puke konzumente.

4. Festival dječije umjetnosti je prvi umjetnički festival za djecu u BiH internacionalnog karaktera ali je jedinstven i u regionalnim okvirima jer osim što njeguje autorski izraz za djecu i mlade, on afirmira sve grane umjetnosti te razvija ljubav prema stvaralaštvu kod najmlađe populacije.

Festival će zvanično biti otvoren 3. maja sa predstavom “Aladin i čarobna svjetiljka” Zagrebačkog kazališta lutaka u režiji eminentne rediteljice Saše Broz koja će biti odigrana u Narodnom pozorištu u 19.30, dok će Festival početi već danas ujutro  sa mjuziklom koji dolazi iz Vinkovaca “Crvenkapica” i lutkarskom predstavom “Punim jedrima” Pozorišta lutaka Mostar koje će igrati u terminima u 11 i 14.30 sati.

Isti dan od 10 sati u centralnoj jezgri Festivala – Bosanskom kulturnom centru započinje umjetnička radionica “Vuneno pozorištance” koje vode Željka Lemez i naša poznata glumica Tatjana Šojić koja djeci pripovijeda bajke na osnovu kojih djeca prave lutke i scenografiju za bajku.

U istom prostoru se odvija i ilustratorsko-kiparska radionica pod mentorstvom akademske kiparke Sanele Husić-Musabašić, dok se kiparska radionica održava od 12 do 14 sati u Velikoj sali Općine Stari Grad.

Književne radionice na kojima će djeca putovati kroz price koje vodi naša ugledna književnica Jagoda Iličić počinju u 13 sati u Bosanskom kulturnom centru i održavaju se svaki dan festivala.

Takmičenje za najbolji pop rok vokal će se održati 06. maja u 18 sati u BKC-u kada će se dodijeliti i nagrade za najbolju bajku, predstavu, muzičko stvaralaštvo, likovne radove i druge nagrade koje stimuliraju mlade da se bave umjetnošu ali i afirmirane stvaraoce da razvijaju kod sebe kreativnost vezanu za djecu i mlade.

Članovi žirija u sve četiri kategorije su provjerena imena iz svijeta umjetnosti: Selma Alispahić, Mirsad Bećirbašić, Amir Kazić Leo, Lejla Jusić, Alma Ferović-Fazlić i drugi.

Festival dječije umjetnosti da bi ostvario sve svoje programe u cijelosti na referentan način surađuje sa Institutom za teatar, muziku i multimediju, Bosanskim kulturnim centrom i Muzejom Sarajeva u čijem će se depandansu Brusa bezistan održati i izložba najboljih učeničkih radova iz slikarstva.

Kroz festival će sve koji dođu u ovu čaroliju dječije bajke voditi najmlađe voditeljice, djevojčice Kana Karaman i Una Mehmedbašić koje pozivaju svu djecu i njihove roditelje, i sve koji vole umjetnost na Festival ovim riječima: Pogledajte najbolje predstave, poslušajte najdivnije pjesme, pročitajte najljepše bajke. Dođite na radost iz koje se uči!

Mnogo je visoko kvalitetnim programa pripremljeno za našu djecu i to potpuno besplatno zahvaljujući Općini Stari Grad i načelnku Ibrahimu Hadžibajriću kao i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo na čelu s ministrom Mirvadom Kurićem.

Nagradni fond u iznosu od 10.000 KM osigurali su pored spomenutih pokrovitelja i Federalno ministarstvo kulture i sporta, Općina Centar ali i nekoliko domaćih kompanija koje su stale uz Festival i svojim korporativnim senzibilitetom i svojom podrškom u proizvodima ili financijski.

To su: BH Telecom, BH Gas, Argeta, Messer, Apoteke Sarajevo, Vakufska banka, Gadžo komerc, Lutrija BH, Fan Ferhatović, Ćevabdžinica Petica, Hotel Hollywood, Bunjo Grupacija, Europlakat BH, Ećo company.

Medijsko pokroviteljstvo stiže od FENA-e, BHRT-a, TVSA, Radio Otvorene mreže, Starta, Sarajevo navigatora, Ekskluzive i drugih.

Svi programi su besplatni!

Sve informacije se mogu dobiti na www.fedu.ba

27.04.2018.

Press konferencija održana 27.04.2018.

Na press konferenciji u povodu 4. Festivala dječije umjetnosti medijima su se obratili direktor Festivala g. Fahrudin Kučuk, direktor BKC-a g. Edin Kukavica, selektorica za muzički program Alma Ferović-Fazlić, selektorica likovnog programa Sanela Husić-Musabašić, selektorica dramskog programa Indira Kučuk-Sorguč i djevojčice koje će publiku voditi kroz Festival Una Mehmedbašić i Kana Karaman.

19.01.2018.

DIREKTOR FESTIVALA FAHRUDIN KUČUK URUČIO ZAHVALNICU I UMJETNIČKU SLIKU KOJU SU NASLIKALA DJECA NA SLIKARSKOJ RADIONICI FESTIVALA G. VALENTINU ILIEVSKOM, GENERALNOM DIREKTORU KOMPANIJE MESSER BH GAS

20.11.2017.

Poziv likovnim sekcijama osnovnih škola u Bosni i Hercegovini za učešće na izložbi ilustracija

na Festivalu dječije umjetnosti 2018.

10.11.2017.

PRIJAVA ZA UČEŠĆE NA 4. FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI – DRAMSKI PROGRAM

13.09.2017.

NAJGLEDANIJA BH. DJEČIJA PREDSTAVA “ČUDOVIŠTE IZ POZORIŠTA I LUTKAROVA DJECA” KREĆE NA BH TURNEJU

Od 20. septembra do 15. oktobra trajat će turneja najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” najprije po gradovima srednje Bosne a onda i šire. Generalni partner turneje je BH Telecom

Od 20. septembra do 15. oktobra trajat će turneja najgledanije bh. dječije predstave “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” najprije po gradovima srednje Bosne a onda i šire. Generalni partner turneje je BH Telecom.

Turneju otvaraju dvije izvedbe u sarajevskom Narodnom pozorištu 20. septembra s početkom u 11 i 12.30 sati. A potom će ovu razigranu zabavno-edukativnu predstavu o čarima pozorišta i njegovim umjetničkim segmentima, vidjeti djeca u Visokom, Brezi i Zenici.

 “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca” autorski su rad književnika za djecu Fahrudina Kučuka i reditelja Riada Ljutovića nastao u koprodukciji Narodnog pozorišta i Udruženja Fani.

Pred razdraganim mališanima, glumci Narodnog pozorišta iz sva tri pozorišna roda (drama, balet, opera) pokazuju djeci šta je istinska čarolija.

Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblastima opere, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

Čudovište je otjeralo kulturu iz pozorišta jer želi da vlada i isprazni teatar. Operko, Balerina i Dramatika uz pomoć majstora Mare vraćaju kulturu u pozorište. Sretnim raspletom, Čudovište postaje zaštitnik pozorišta i u slavu povratka kulture u pozorište glumci djeci pričaju priču Lutkar i njegova djeca.

Djeca su u svakoj dosadašnjoj predstavi uživala impresionirana divnom glumačkom igrom u kojoj se u ulozi Čudovišta i Svjetliše nalazi živopisna Amina Begović. Majstora Maru i lutkara Taneta tumačio je mladi ali već iskusni glumac Armin Omerović koji je ponudio čitavu skalu duševnih stanja kroz koje prolaze njegovi likovi. Svojom ljupkošću i gracioznom pojavom i sveobuhvatnom glumačkim transformacijama očarala je djecu Mona Muratović u ulogama Dramatike i Brižne. Atmosferu su obojili šarenim koloritom pjesme i plesa, sjajni tenor Iliš Bečei i stilski profinjena balerina Zulejha Kečo.

Glumci Armin Omerović i Mona Muratović su za svoje uloge odnijeli nagradu najboljih glumaca na 3. Festivalu dječije umjetnosti u Sarajevu.

Predstavu je režirao Riad Ljutović koji je i u likovnom rješenju postigao magiju koja djecu uvodi u svijet teatra.

Generalni partner turneje je BH Telecom koji je još jedanput pokazao da stoji iza kulturnih projekata i umjetničkog stvaralaštva za djecu i mlade.

 

Sarajevo, 07.05.2017.

Saopćenje za javnost

PLANETA TEATAR IDE NOVOSADSKOJ PREDSTAVI, A NAJBOLJU BAJKU NAPISALA MARIJA FEKETE SULLIVAN

Sinoć je revijalnim koncertom završen 3. Festival dječije umjetnosti u Sarajevu.

Festival je takmičarskog karaktera i iz tri umjetničke oblasti (književnost, teatar i muzika) dodjeljuju se nagrade. U art radionicama iz lutkarstva, slikarstva i vajarstva, djeca predškolskog i školskog uzrasta su kreirala svoju bajku modelirajući svoje predmete, kreirajući svoje lutke, crtajući svoje impresije na velikom platnu.

Nekoliko hiljada djece prisustvovalo je svim programima Festivala, djeca su se javila i na Konkurs za najljepšu bajku, učestvovala u čaroliji umjetnosti i podržala svojim osmijesima i aplauzima sve što smo za njih pripremili.

Preko 300 učesnika Festivala predstavilo se u osam pozorišnih ostvarenja iz BiH i Regije, više od 200 radova stiglo je na raspisani Konkurs za najbolju bajku, svaki dan poznati bh. umjetnici su s djecom osmišljavali nove kreacije, mlade muzičke snage su pokazali kako se svira, pjeva, komponira, balerine kako se pleše, horovi kako se zdušno i u timu donose najljepše melodije.

Svi programi su realizirani od 3. do 6. maja u tri prostora: Narodno pozorište, Pozorište mladih i Velika sala Općine Stari Grad.

Na završnoj ceremoniji u Velikoj sali Općine Stari Grad proglašeni su i dobitnici nagrada iz tri takmičarske oblasti.

Žiri u sastavu: Mirsad Bećirbašić (predsjednik), Šefik Daupović i Lidija Pavlović-Grgić, odlučili su da prva nagrada,MFS06072017

PLANETA BAJKI, ide književnici Mariji Fekete Sullivan koja je napisala bajku “Mali klikeraši”.

Druga nagrada ide u ruke Aide Šačić Nezirović za bajku „Dvije Sare”. Treće mjesto dijele Tatjana Andrejević za bajku „Izgubljena inspiracija“ i Oliver Paligorić za bajku „Ja sam blento“.

I naši mladi autori su učestvovali na Konkursu i istakli se kao vrlo vješti kreatori, stoga dodjeljujemo i njima nagradu za najbolje mlado spisateljsko pero “Aida”.

Prva nagrada Nagrada za najbolje mlado spisateljsko pero „Aida“ ide

Merjem Husejnović za bajku „Čarolija i tri vile“.

Druga nagrada ide Lani Mlađen za bajku „Hrast“.

Treće mjesto dijele Muniba Memić za bajku Ružica i jedanaest Štrumfova“ i Tarik Sijarić za bajku „Moj nevidljivi prijatelj Tom“.

Helena Divković dobitnica je specijalne nagrade za iskazanu brižnost prema vilinskom svijetu.

Muzičke nagrade ove godine dodjeljene su slijedećim dobitnicima:

Plaketa za najbolji vokal ide u ruke našoj vrsnoj mladoj solistici Amini Bilalbegović.

PLANETA MUZIKE za doprinos u razvoju horske umjetnosti ide horu Horoljupci Vokalni ansambl iz Bugojna.

Žiri u sastavu Semir Krivić (predsjednik), Alma Ferović-Fazlić i Indira Kučuk-Sorguč, nakon odgledanih osam predstava koje su ušle u uži izbor a dolaze iz BiH, Hrvatske i Srbije, odlučio je da nagrada za najbolju predstavu

Planeta Teatar ide Pozorištu mladih Novi Sad koje je sjajno osmislilo i izvelo predstavu “Kako je otkriveno letenje”.

Armin Omerović je dobitnik nagrade za najboljeg glumca Festivala za uloge Mare i Taneta u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Najboljom glumicom Festivala je proglašena Mona Muratović za uloge Dramatike i Brižne u predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Nagradu za najbolju režiju dobio je Nedžad Maksumić za režiju predstave “Princ iz moje ulice” Pozorišta lutaka Mostar.

Nagrada publike “Najjači aplauz” ide predstavi “Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca”.

Nagrade u iznosu od ukupno 6.000 KM obezbijedili su Messer BH Gas, Vakufska banka, BH Gas i Gadžo komerc.

Hvala svim učesnicima, partnerima, gostima, prijateljima, sponzorima a prvenstveno hvala djeci koja dolaze na predstave, javljaju se sa svojim radovima na konkurs, slikaju, pjevaju, plešu i pretvaraju svoje ideje u prave male-velike kreacije. Vidimo se na 4. Festivalu dječije umjetnosti slijedeće godine.

 

 

Press konferencija, 27. 04.2017.
U susret 3. Festivalu dječije umjetnosti

BESPLATNE PREDSTAVE IZ REGIONA, KONCERTI, RADIONICE ZA NAJMLAĐE

U susret Festivalu dječije umjetnosti (FEDU) koji će biti održan od 3. do 6. maja na nekoliko lokacija danas je u Narodnom pozorištu Sarajevo održana konferencija za medije tokom koje je naglašeno da je cilj ovog festivala afirmacija knjige, muzike i pozorišne umjetnosti za djecu i mlade.

Festival je dobio prefiks značajnog umjetničkog festivala za djecu od 6 do 14 godina, a tokom njegovog ovogodišnjeg, trećeg izdanja kroz stalne dnevne aktivnosti bit će prezentirano oko 300 učesnika dramskog, literarnog, likovnog i muzičkog stvaralaštva – profesionalaca iz BiH i Regije. Otvorit će ga mjuzikl “Annie“ 3. maja u Narodnom pozorištu Sarajevo, a svaki dan u terminima 11, 12 i 14 sati igrat će se predstave uglednih pozorišta u Pozorištu mladih Sarajevo.
Direktor Festivala dječije umjetnosti Fahrudin Kučuk istakao je da ovaj festival tretira četiri najbitnija segmenta u edukaciji i odrastanju djece.
“Ovaj festival vraća autore i djecu na pravo mjesto jer djeca tu neće biti puki konzumenti već aktivni učesnici”, rekao je Kučuk.
Izrazio je nadu da će djeca koja učestvuju na festivalu kroz nekoliko godina biti priznati umjetnici.
“Mi im na ovaj način omogućavamo da se poigraju, ponude ono što jesu i prepoznaje ono što vole”, rekao je Kučuk.
Bit će otvoren u Narodnom pozorištu Sarajevo mjuziklom “Annie” u kojem prvi put u BiH profesionalne uloge ostvaruju djeca uzrasta od 3 do 14 godina. Muzičku režiju mjuzikla potpisuje mlada umjetnica Alma Ferović-Fazlić koja je i ove godine selektorica muzičkog programa festivala.

pressica1

“U muzičkom dijelu Festivala imat ćemo koncert horova “Horoljupci” iz Bugojna i “Suncokreti” iz Sarajeva, tu je Akademija Almira Hukelića, vokalnu skupinu “Pet mladih”, solisticu Negru Čičić, Tarika i Adnana, provjereni duo koji vrlo uspješno gradi svoju karijeru, našu novu nadu koja će predstavljati BiH na festivalu mladih pjevača u Rusiji Amina Bilalbegović. A začin nastupa će biti ballerina iz baletne škole KSC Vogoša učiteljice Nataše Hajdarević” – istakla je Ferović-Fazlić.
U saradnji sa Bosanskim narodnim pozorištem Zenica prošlogodišnju prvonagrađenu bajku na Konkursu Festivala “Bajka u bajci” autora Fuada Tabaka predočili su u predstavu.
“Festival postane zaokružena priča kada dobije svoju vlastitu produkciju, a mi smo presretni što smo realizirali ovaj koprodukcijski projekt. Presretni smo što možemo zahvaljujujći našim resursima i kapacitetima koji nisu zanemarivi scenski uprizoriti prvonagrađenu bajku prošlogodišnjeg konkursa”, rekao je Hazim Begagić, direktor BNP Zenica.
“Mnogo smo radili na programu koji je baziran na potrebama djece, jer edukativan teatar je nešto što je jako važno i bitno za djelovanje teatra u budućnosti”, rekla je direktorica Narodnog pozorišta Marijela Hašimbegović.
U okviru Festivala bit će održan i takmičarski dio iz oblasti teatra, muzike i književnosti. Osam dječijih predstava iz BiH i Regije i dvije festivalske premijere bit će igrane u glavnom takmičarskom programu, nekoliko horova iz BiH sa revijalnim programom, mnoge art radionice, književna druženja, kao i izbor najboljih bajki pristiglih na raspisani konkurs. Nagrade su novčane u ukupnom iznosu od 6.000 KM.

pressica3

Na press konferenciji je također predstavljena nagrada, kiparsko djelo naše mlade umjetnice Sanele Husić-Musabašić koja se zove Planeta sreće. U tri segmenta će ova nagrada uz novčanu nagradu biti dodjeljena pobjednicima, a pod nazivom Planeta Teatar, Planeta Muzika i Planeta Bajka.

Ulaz je slobodan za svu djecu koja žele vidjeti ove divne programe i učestvovati u kreativnim radionicama koje se održavaju svaki dan iz kiparstva, lutkarstva, slikarstva i ilustratorstva u foajeu Općine Stari Grad od 10 do 12 i od 12 do 14 sati.
Festival dječije umjetnosti (FEDU) inače je prvi festival ove vrste u BiH i regionu. Partner je Općina Stari Grad, a pokrovitelj Ministarstvo kulture i sporta KS.

Festival je uvršten u Dane Općine Stari Grad, Dane Općine Centar i Dane Kantona Sarajevo.

Ostali sponzori su: BH Pošta, Messer BH Gas, Gadžo komerc, Općina Centar, Grad Sarajevo, BH Gas, Vakufska banka, Lactalis BH, Fan Ferhatović i ćevabdžinica Petica Ferhatović, Europlakat, BSO..

Medijski partneri su: TVSA, FTV, Radio Antena i ekskluziva.

Oficijelni prijevoznik je Bunjo Grupacija sa vozilima Fiat.