Mačak Vova i Mačak Ćiro

MAČAK VOVA I MAČAK ĆIRO

MAČAK ĆIRO I MAČAK VOVA, po motivima priče Angorac Vova i obični Ćira iz knjige „100 Zlatnih priča o životinjama“ adaptirala Elma Islamović, rediteljica Elma Islamović, East West Centar Sarajevo, BiH

Igraju: Dražen Pavlović i Amar Čustović

Namijenjeno publici od tri do deset godina. 3+

Trajanje: 30 min.

6-1macak cira i macak vovaMačak Vova i Mačak Ćiro je dječija priča o dvojici mačora, bogatom i razmaženom, „rasnom“ angorskom mačku Vovi i lutalici Ćiri, koji nakon prvobitne Vovine netrpljevosti prema Ćiri, i uprkos razlikama, postanu nerazdvojni prijatelji. 

Ova priča je važna jer djeca odrastaju u okruženju i društvu koje je zasnovano na klasnim razlikama, i ova priča nosi snažnu poruku kako uprkos tim razlikama, svi vrijedimo i one ne treba da budu jaz za prijateljstvo. Svi posjedujemo nešto što nadopunjuje onog drugog. Također, važnu poruku šaljemo i sa osvještavanjem i razbijanjem predrasuda – rasno/nacionalno, a koje je, nažalost, svakodnevnica u kojoj djeca odrastaju, jer nas društvo uči ogradama i zidovima od drugačijih od nas.

Pozorište je snažan medij koji treba i mora oplemenjivati, poticati razbijanje predrasuda, a posebno kod najmlađih; učiti djecu da svi vrijedimo, bez obzira na klasne i rasne razlike. Lik Vove, mačka koji sam svjesno prizna i koji se postidi „jer je mislio da je bolji“ zato što je angorski mačak i zato što je bogatiji, doživljava promjenu i šalje ove važne poruke.

05.05., 11 sati, POZORIŠTE MLADIH, ULAZ BESPLATAN