10. FEDU: Festival umjetnosti, mašte, radosti i znanja od 3. do 7. maja 2024.

29/04/2024

Od 03.-07.05.2024. u sklopu Dana Kantona Sarajeva održava se 10. Festival dječije umjetnosti na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (otvorenje i zatvaranje Festivala, takmičarski pozorišni pregram), Centar za kulturu i mlade Općine Centar, Muzej Sarajeva, Umjetnička galerija BiH, dok će u Općini Novi Grad FEDU predstaviti književni karavan, pozorišne predstave iz takmičarskog i pratećeg pozorišnog programa, kreativno-edukativne radionice, izložbe i sl., koje će biti na programu od 06. do 09.05.2024.

Jubilarni, deseti FEDU festival će biti otvoren u petak, 3. maja u 11 sati u Pozorištu mladih, nakon čega će biti odigrana predstava Puls teatra iz Lazarevca, Srbija, “Crno jagnje”.

10. Festival dječie umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.
Na ovaj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvoraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Ovogodišnji, 10. Festival dječije umjetnosti objavio je tri konkursa:
1. Konkurs za učenike osnovnih škola za najbolju bajku
2. Konkurs za afirmirane književnike za djecu – za najbolju bajku
3. Konkurs za prijavu pozorišnih predstava za djecu i mlade

Rezultat konkursa je odabir najbolje bajke za djecu i najboljeg dječijeg rada na temu bajke koje će bit dodijeljene na završetku Festivala, 7. maja u 19 sati u Pozorištu mladih Sarajevo, nakon čega će biti u čast pobjednika odigran mjuzikl “Londonska priča” iMTM produkcije iz Sarajeva.

CIJELI PROGRAM 10. FEDU JE POTPUNO BESPLATAN

U toku Festivala djeca i roditelji potpuno besplatno mogu pogledati 10 teatarskih predstava iz Regije (najboljih po ocjeni selektora) i 2 predstave pratećeg pozorišnog programa (“Šareni brod” Kult produkcije iz Tuzle, i spomenuti mjuzikl “Londonska priča” iMTM iz Sarajeva).

NAGRADE 10. FEDU
U okviru 10. FEDU dodjeljuju se slijedeće nagrade:

  • Grand prix pod nazivom AIDIN MASLAČAK TEATAR– najbolja predstava, najbolji glumac i glumica, najbolja režija, dramski tekst, scenografija i kostim. Publika dodjeljuje nagradu Najjači aplauz.
  • AIDIN MASLAČAK BAJKA – za najbolje književno ostvarenje afirmiranih pisaca
  • Najbolje mlado spisateljsko pero “AIDA” – za najbolje književno ostvarenje učenika osnovnih škola
  • AIDIN MASLAČAK ART – za dosage u likovnoj i primijenjenoj umjetnosti

Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera, koje je omogućio prijatelj Festivala Porsche BH.

Festival su podržali: Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Grad Sarajevo, Općina Novi Grad, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost, Općina Stari Grad i drugi.

(https://senzacija.ba/)