FAHRUDIN KUČUK 

Indira Kučuk-Sorguč

Mirsad Bećirbašić

Alma Ferović Fazlić

fahro karikatura2

Fahrudin Kučuk rođen je u Sarajevu 1958. godine.

Zanimanje: dječiji pisac

Nije zaposlen. Slobodni umjetnik.

Oženjen.

Član Društva pisaca BiH.

Svoje spisateljsko opredjeljenje usmjerio je na dječiju i književnost za mlade. Glavni pokretač da piše isključivo za djecu bila je negova osobna tragedija. Njegova kćerka Aida je prvo ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu.

Objavio je do sada devet romana za djecu, nekoliko dramskih tekstova koji su postavljeni u pozorištu za djecu i mlade, priče, slikovnice. O starom Sarajevu ispisao je najljepše stranice u knjizi „Tajna zvjezdane sobe“ koje su ušle i u turističke vodiče dok su prema njegovim pričama nastale i lutkarske predstave. Jedna od njih „Ko se boji mraka još“ učestvovala je na brojnim lutkarskim smotrama i radionicama u zemlji. Fahrudin Kučuk je suradnik Dječijeg programa BHT-a i organizator događaja koji promiču vrijednosti dječije literature i scenske kulture.

Knjiga „Dedo Hambo i mačak Bimbo“ nagrađena je na Sajmu knjiga i učila 2009. godine.

Njegov roman „Edo u crtanom filmu“ nagrađen je na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo 2011. godine. Objavljen je u izdanju Dobre knjige s recenzijama uvaženih autora Marka Vešovića, Ivana Lovrenovića i Hadžema Hajdarevića.

Roman-trilogija „Mračno kraljevstvo“ je prvi bh. naučno-fantastični ep o mitskom bosanskom srednjovjekovlju kojega su prikazivači ocijenili bosanskohercegovačkim „Gospodarom prstenova“.

Fahrudin Kučuk je i autor trojezične multimedijalne slikovnice „Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ koja je početkom 2012. izašla iz štampe u izdanju Općine Stari Grad.

Autor je i „Abecedara“ ( 1. I 2.) za djecu u izdanju Mediaplaneta i Adkarda..

Tri njegova dramska teksta inscenirana su na bh. pozorišne daske čime je i oživljena lutkarska scena BiH. Recenzent je i priređivač mnogih djela u recentnoj bh. literaturi. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija, smotri stvaralaštva za djecu i književnih događanja.

Njegove priče objavljene su u godišnjem izboru za najbolje dječije priče „Stazama djetinjstva“ i „Planjax“. Dok su romani „Patuljak Dado iz Popova gaja“ i „Čudni gosti“ prevedeni na engleski i albanski jezik.

Najpopularniji naučno-fantastični roman „Mračno kraljevstvo“ također je preveden na engleski jezik.

Fahrudin Kučuk je predsjednik Udruženja za promociju kulture FANI Sarajevo koja je producirala nekoliko značajnih projekata za djecu i mlade, od lutkarskih predstava, dječijeg teatra i objavljivanje nekoliko knjiga do produciranja Festivala dječije umjetnosti FEDU, na kojem se promovira dječije stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu i mlade..

Fahrudin Kučuk živi i radi u Sarajevu kao slobodan umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.

BIBLIOGRAFIJA

Objavljena su mu slijedeća djela:

„Patuljak Dado iz Popova gaja“, Connectum, 2004.,

„Tajna zvjezdane sobe“, Connectum, 2005.,

“Čudni gosti“, Enkidu, 2006.,

“Dedo Hambo i mačak Bimbo“, Zalihica, 2008.,

„Potraga za patuljcima“, Connectum, 2008.,

„Blago iza 400 vrata“, Mauna-Fe, 2009.

„Edo u crtanom filmu“, Dobra knjiga, 2012.

„Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ (slikovnica), Općina Stari Grad, 2012.

„Mračno kraljevstvo – Otmica kralja“, TKD Šahinpašić, 2013.

„Abecedarij“ (slikovnica), Mediaplanet, 2013.

„Mračno kraljevstvo – Čudna planina i bunar želja“, TKD Šahinpašić, 2014.

„Abecedar“ (slikovnica), AD Card, 2015.

Indira Kučuk-Sorguč – VODITELJICA PROJEKTA  “FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI” I SELEKTORICA TAKMIČARSKOG POZORIŠNOG PROGRAMA

e-mail: [email protected]

Rođena: 28.01.1971. u Sarajevu

 

Obrazovanje

Revolucionari i narodni heroji Prve gimnazije (danas  “Prva gimnazija”) u Sarajevu (1985-1989.)

Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet, Odsjek za Historiju, diplomirala historiju sa zvanjem profesorica historije. Diplomirala sa najvišom ocjenom na temu „Otpor i kolaboracija u BiH u Drugom svjetskom ratu 1941.-1945.“

Naučni radovi

Učestvovala na nekoliko znanstvenih simpozija o kulturnom identitetu BiH, kulturi pamćenja i političkoj kulturi u BiH u 20. stoljeću. Objavljivala historijske članke u stručnim časopisima: Godišnjaku Društva historičara, Radovima Filozofskog fakulteta, Posebnim izdanjima ANUBiH (Akademije nauka i umjetnosti BiH), Prilozima Instituta za istoriju Sarajevo, te časopisima Znaci vremena, Gračanički glasnik, Finfo i mnogim stručnim i novinskim listovima.

Učestvovala u realizaciji historijskih monografija, kulturno-historijskih projekata i ispisala veliki broj recenzija, prikaza i pogovora za brojna naučna djela.

Koautorica je i udžbenika iz historije za IV razred gimnazije (2003.)

Radno iskustvo

1993.-1997. Radila kao urednica kulturne rubrike u  “Avazu”

1997.-2004. Magazin Ljiljan (urednica kulture i pomoćnica gl. urednika)

2004.-2005. radila kao naučni suradnik-istraživač u Bošnjačkog instituta u Sarajevu gdje je napisala monografiju o utemeljitelju Instituta, uređivala Godišnjak i surađivala na izradi knjige iz oblasti medievistike.

2005.-2006. uređivala kulturnu rubriku magazina  “Walter” te univerzitetskog lista  “Forum”.

2006.-2008. radila kao PR i Marketing manager u  “Enkidu” d.o.o.

2008.-2010. direktorica u PR&Marketing agenciji D&H Agency Sarajevo.

Od 2010. do danas radi kao freelancer. Samostalna umjetnica. Samouposlenica.

2013.- uposlena u Udruženju za afirmaciju kulturnih vrijednosti  “Filter” čija je i predsjednica

Novinarska karijera

U „Dnevnom avazu“ počela svoju novinarsku karijeru i nastavila u renomiranim bh. magazinima, kao i časopisima u nozemstvu.

Surađivala u ekonomskom časopisu  “Prizma”, Revicon, 2003.-2005., u modnom magazinu  “Fashion” od 2003. do danas, u  “Glasu BiH”, Švedska, 2003.-2004., u časopisu za porodicu  “Zehra” od 2003. do 2008., u  “Business magazinu” 2003.-2004., u  “Media marketingu 2004., te u specijaliziranim časopisima za društvena pitanja i teatarsku umjetnost.

Objavljivala i u „Žena 21“, „City magazine“, „City Wellness“, “Peta Strana Svijeta“, „Magazine-u“. Također angažirana i u TV novinarstvu ( kritike, recenzije, kolumne na TVSA i FTV).

Od marta 2007. do danas je kolumnistica u časopisu za suvremenu ženu i porodicu  “Azra”. Njeni članci su među najtraženijim na domaćoj medijskoj sceni.

PR&Marketing Manager

Radila na brojnim društvenim manifestacijama kao PR i Marketing manager:

Obilježavanje 55-godišnjice rada „Energoinvesta“ d.d.; Promocija spotova „Enjoy Life“ FIPA-e; Medijsko-propagandna kampanja akvizicije „Digineta“ u „Global payments Int.“;

PR Festivala MESS, Kampanja „Kupujmo domaće“; Akcije finansijske korporacije FIMA International; Promocija enciklopedijsko-edukacijskog paketa „Opsada Sarajeva“ FAMA Int.; Otvaranje fabrike MESSER BH Gasa u Zenici; Otvorenje fabrike YTONG u Tuzli; Marketinško-propagandna kampanja za pozorišnu predsaavu „Bosanski kralj“, promocija muzičkog stvaralaštva BiH, promocija humanitarnih akcija i mnoge druge.

Od 2009. – PR najveće svjetske kompanije za proizvodnju i snabdjevanje plinovima – MESSER BH Gas.

Spisateljstvo & Kulturni menadžment

Uređivala je promotivni časopis Federalne novinske agencije „Finfo“ koji je od 2008. do 2012. godine promovirao kulturno-historijsko naslijeđe i prirodna bogatstva BiH.

Objavljivala je svoje prikaze, recenzije, teatarske i filmske kritike u specijaliziranim časopisima, kao što su filmski časopis „Sineast“, „Vijenac“ i dr. Autorski tekstovi Indire Kučuk-Sorguč ušli su u anale bh. glumišta i dio su pozorišne hronike današnjeg društva.

U pripremi je njena knjiga teatarskih kritika koje je ispisivala u bh. časopisima od 1996. do 2006. pod nazivom „Carski rez“.

Piše eseje, teatarske kritike, kolumne, objavljuje historijska istraživanja u stručnim časopisima (Prilozi Instituta za historiju, Godišnjak Preporoda, Godišnjak Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Gračanički glasnik itd.), recenzira suvremena književna i publicistička djela.

Svoj književni prvjenac „Ja, mahaluša“ objavila je u aprilu 2010. u izdanju TKD Šahinpašić i postao je bestseller u BiH i proglašen najprodavanijom knjigom na Sajmu knjiga i učila.

Na osnovu njega je 17. marta 2011. uprizorena i cabaret predstava pod istoimenim nazivom koja je izvedena do sada 200 puta pred oko 110 hiljade posjetilaca.

Do danas objavila je još šest knjiga „Ja, mahaluša 2 i 3“, „Mahaluša vam priča“, „The best of Mahaluša“, 2014. i „Bekan u klimaksu“ (2016.)

Po ovom djelu nastaje nova cabaret predstava „Ja, mahalac“ čija se premijera desila 4. maja 2013. u Kamernom teatru 55.

Treća komedija iz trilogije „mahalanja“ pod nazivom „Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac“ imala je premijeru 4.12.2014. i do danas je apsolutni hit u BiH i Regiji.

Autorica komedije  “Ja, Bosanac” – premijera 01.03.2019.

Učestvovali sa ovom komedijom mentaliteta na Festivalu  “Gumbekovi dani” u Zagrebu 24.03.2019.

Ostale aktivnosti

Osnivačica je i predsjednica Udruženja za afirmaciju kulturnih vrijednosti FILTER (2008.) koje je do sada produciralo nekoliko pozorišnih predstava za djecu i odrasle, te publiciralo prvu multimedijalnu slikovnicu u BiH „Čarobno putovanje kroz Stari grad“.

VODITELJICA PROJEKTA FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI OD 2015. GODINE.

Predsjednica Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Sarajevu je bila od augusta 2015. do aprila 2016.

Predsjednica Upravnog odbora JU Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS od augusta 2016.

Zaposlena u Muzeju Sarakeva kao kustosica antropologinja.

Govori i piše engleski, a razumije i služi se francuskim jezikom. Čita vrlo dobro i njemački. Udata.

Mirsad Bećirbašić rođen je 1952. godine u Sarajevu. Diplomirao na Filozofskom fakultetu u rodnom gradu.

Bibliografija:

POJILIŠTE JELENA, pjesme,

SAKUPLJAČ LEPTIROVA, pjesme

ŠKRINJA, pjesme,

JEDNA JEDINA ZA EDINA, roman,

IZABRANE PRIČE STANOVNIKA PERUČICE, pjesme,

SVILENA AJKULA, pjesme (za djecu i mlade)

NAUŠNICE OD TREŠANJA, pjesme

PTICODROM, lirski roman

ŠKOLA BALETA, pjesme

KAKO JE ŽELIM KAKO JA HOĆU, bajke

PJEVAM PRIČE KAO DA GLEDAM VRTIĆE, pjesme

VESELI ČASOVI, pjesme i priče. Nagrada „Mali princ“ za najbolju knjigu u regiji.

KO PRIJE DO MENE, pjesme i priče. Nagrada Društva pisaca BiH.

Nagrada „ZLATNA MASLINA“ u Baru, za dopinos razvoju dječije književnosti.

IMAMO UČITELJICU ZA ČISTU PETICU, pjesme.

SLOVA OD SNOVA, pjesme i bajke

Nominovan za nagradu „Astrid Lindgren“

alma_ferovic-209x300

Alma Ferović Fazlić, magistar muzičkog teatra,

direktorica Instituta za muziku, teaar i multimediju Sarajevo

Diplomirala je na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, magistrirala na Royal Academy of Music u Londonu na Odsjeku za muzički teatar (pjevanje/gluma/ples), nakon čega profesionalno usvršavanje nastavlja na Royal Academy of Dramatic Arts u Londonu i privatno u klasi profesorice Mary King. Indijsko «classical i light» pjevanje usavršava u klasi renomirane indijske umjetnice iz UK, Swati Natekar.

Internacionalno koncertno iskustvo obuhvata UK turneju sa Sir Eltonom Johnom i svjetsku turneju sa Indijskim dvostrukim dobitnikom Oscara A.R.Rahmanom, s kojim nastupa u UK, Indiji, Canadi, Australiji, Hong Kong-u, Kuwait-u i Singapuru, a nedavno i u londonskom Royal Festival Hall-u s Orkestrom Londonske filharmonije.

U epicentru muzičkog teatra londonskom West End-u, u originalnoj glumačkoj podjeli mjuzikla Lord of the Rings, odigrala je 492 predstave u ulozi Glorfindel, Elranien i glavnoj ulozi Galadriel. Igrala i u predstavama Sweeney Todd, The boys from Syracuse, cabaretnoj predstavi Let’s get away from it all i Sevdah operi (Dorset). Ostvarila je uloge u tv. serijalima Hotel Babylon  (BBC1) i Lewis (ITV), a filmsko iskustvo obuhvata i ulogu u Bollywoodskom hitu Rockstar reditelja Imtiaza Alija (Indija, 2011 god). Studijsko iskustvo: gost solista na albumu grupe „Fun-da-mental-All is war“ i pjesmi „Srebrenica Massacre“, albumu indijskog perkusioniste Anandana Sivamanija-Malhalela i pjesmi „Dancing on the Moon“, filmskim albumima: Breaking and Entering i pjesmi „Bentbaša“, reditelja Antonija Mingele (Anthony Mingella), Bollywoodskim filmovima Bose i pjesmi Afhganistan, Rockstar i pjesmi Aur Ho, Wishwaroopam i pjesmi Koi Kahin, Arima Nambi i pjesmi Naanum Unnil Paadi  i najnovije Tamasha i pjesmi Tu Koi Aur Hai.

Od 2004 – 2007. godine kao solista učestvuje u studijskom kreiranju originalne partiture za mjuzikl „Lord of the Rings“, a nakon toga je snimila i originalni sountrack za istu predstavu. Tokom školovanja u Sarajevu kao solista hora Gaudeamus predstavljala je BiH u više od 12 zemalja Evrope, a potom u Narodnom pozorištu u Sarajevu ostvaruje ulogu u predstavi Svila, Branka Vekića, kao i nastupe sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Od 2008. godine angažovana je na predmetu Muzičko-scenski projekti na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a saradnik je na projektima produkcijske kuće Opera Circus iz UK.  Umjetnički je rukovodilac prvog kabaretnog ansambla u BiH, pod imenom Cabaret i muzička rediteljica predstave ”Ja Mahaluša”. Producentica je i tri poslijeratna mjuzikla „Briljantin“, „Footloose“ i „Prljavi ples“. Autorica je teksta i muzike za muzički dokument „Srebrenica“ i muzike za dokumentarni film „Heroj našeg doba“, u režiji Šekija Radončića. Osnivač je i direktorica Instituta za muzičku umjetnost, teatar i multimediju Sarajevo.