Dodijeljene su nagrade 9. Festival dječije umjetnosti FEDU – Teatar

07/05/2023
Nagrade 9. Festival dječije umjetnosti FEDU

Prvo objavljujemo nagrađene u kategoriji Teatar:
Obrazloženje žirija nagrada Takmičarski pozorišni program 9. FEDU
Žiri u sastavu Belma Čečo Bakrač, predsjednica, Enver Puška i Indira Kučuk-Sorguč, članovi, odlučio je da:
Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju ide za originalni tekst „Drvljaci“ autora Vanje Jovanović i Patrika Gregureca Kazališne družine Pinklec Čakovec, Hrvatska.
Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Peđi Gvozdiću za režiju predstave „U potrazi za slovom R“ Gradskog kazališta „Zorin dom“ Karlovac, Hrvatska.
Nagrada za najboljeg glumca 9. Festivala dječije umjetnosti dodijeljena je ansamblu predstave „Krokodil Marko“ u režiji Dubravka Torjaneca i izvedbi HNK Varaždin.
Nagradu ravnopravno dijele Marko Cindrić, za ulogu Krokodila Marka, te Filip Eldan i Nikša Eldan, za više raznovrsnih, neobičnih i sinkrono artikuliranih likova koji su izvrsno komunicirali jedni s drugima, kao i s publikom. Ovaj trojac je pokazao sjajnu timsku razigranost, glumačku solidarnost, kompatibilnost i vještinu brze i dinamične transformacije i stoga im se potpuno neodvojivo dodijeljuje ova nagrada.
Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se Petri Cicvarić, za uloge Dore i Suzane, koja je napisala ovaj izuzetno važan, poučan i dramski potentan tekst, i vodila lutku Doru dajući joj glasovnu boju, scensku izražajnost i potpunu uvjerljivost. Originalnost teksta pratila je i glumačka visprenost satkana u minucioznim detaljima koji su ostavili snažan i upečatljiv dojam na gledatelje.
Nagrada za najbolju scenografiju, kreaciju lutaka i video projekciju pripala je Ivanu Duiću za predstavu „Krokodil Marko“ reditelja Dubravka Torjaneca u izvedbi HNK Varaždin, Hrvatska.
Nagrada za najbolju kostimografiju ide u Niš, u ruke Dušana Stankovića i Dragane Đurić, u izvedbi „Čarobnjak iz Oza“ Pozorišta lutaka Niš, Srbija.
Nagrada publike «Najjači aplauz» ide predstavi «Priča bez veze» Teatra Poco Loco iz Zagreba, Hrvatska. Tročlani ansambl predstave je mališane oduševio svojim prikazom igre bez pravila, uspješno uspostavljajući muzičko-scensku interakciju sa publikom.
Nagrada AIDIN MASLAČAK TEATAR – Grand prix za najbolju predstavu 9. FEDU ide predstavi „DRVLJACI“ u režiji Vanje Jovanović i izvedbi Kazališne družine PINKLEC Čakovec, Hrvatska.
OBRAZLOŽENJE PRVE NAGRADE:
«DRVLJACI» Kazališne družine PINKLEC iz Čakovca, Hrvatska, predstava je rezonantne dramske radnje koja svojom antiratnom tematikom prilagođenom za uzrast djece koja se nalaze u tampon razdoblju između djetinjstva i rane mladosti, ostavlja snažan dojam na svakog gledatelja. Od rafiniranog i istančano napisanog teksta Vanje Jovanović i Patrika Gregureca, visokestetizirane igre cijelog ansambla predvođenog Davorom Doklejom kao Ocem, igrajući vješto na skliskoj ivici da se ne naruši dječiji senzibilan svijet, do rediteljskog besprijekornog vođenja, te muzičkih kreacija i ukupne likovnosti predstave, svaki element, pokret, izraz i riječ, vodili su ka ovoj savršeno ukomponiranoj koherentnoj cjelini.
„Drvljaci“ na svim planovima funkcioniraju scenski kompletno, prenoseći širokim imaginarijem žive i delikatne poruke brutalne stvarnosti. Posebno impresionira temeljitost glumačke uigranosti i istinska posvećenost i predanost cijelog autorskog tima tematici ove izvanredno donesene teatarske kreacije.
Kazališna družina Pinklec, Centar za kulturu Čakovec
Gradsko kazalište “Zorin dom” Karlovac
HNK u Varaždinu
Pozorište Lutaka Niš
Teatar Poco Loco