Grad Sarajevo podržao 9. Festival dječije umjetnosti

28/04/2023
Grad Sarajevo podržao 9. FEDU

Grad Sarajevo je podržao 9. Festival dječije umjetnosti koji se od 03. do 07. maja održava u sklopu Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad.

U pitanju je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz posebno njegovanje bh. autorskog izraza.

Na ovaj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u našoj zemlji i gradu, otvaraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Festival se organizuje na više sarajevskih lokacija: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), Multimedijalna sala Novi Grad (predstave, filmovi, naučni skup, muzička takmičenja, promocije), Centar kulture Safet Zajko (kreativne i edukativne radionice, performansi), Historijski muzej, Umjetnička galerija BiH i Brusa bezistan – Muzej Sarajeva, Atmejdan park – Muzički paviljon (radionice), te Osnovne škole općina Stari Grad i Novi Grad (književni karavani).

(https://www.sarajevo.ba/)