Indira Kučuk-Sorguč

Indira Kučuk-Sorguč

Indira Kučuk-Sorguč – VODITELJICA PROJEKTA  “FESTIVAL DJEČIJE UMJETNOSTI” I SELEKTORICA TAKMIČARSKOG POZORIŠNOG PROGRAMA

e-mail: ikucuksorguc@gmail.com

Rođena: 28.01.1971. u Sarajevu

Obrazovanje

Revolucionari i narodni heroji Prve gimnazije (danas  “Prva gimnazija”) u Sarajevu (1985.-1989.)

Univerzitet u Sarajevu – Filozofski fakultet, Odsjek za Historiju, diplomirala historiju sa zvanjem profesorica historije. Diplomirala sa najvišom ocjenom na temu „Otpor i kolaboracija u BiH u Drugom svjetskom ratu 1941.-1945.“

Naučni radovi

Učestvovala na nekoliko znanstvenih simpozija o kulturnom identitetu BiH, kulturi pamćenja i političkoj kulturi u BiH u 20. stoljeću. Objavljivala historijske članke u stručnim časopisima: Godišnjaku Društva historičara, Radovima Filozofskog fakulteta, Posebnim izdanjima ANUBiH (Akademije nauka i umjetnosti BiH), Prilozima Instituta za istoriju Sarajevo, te časopisima Znaci vremena, Gračanički glasnik, Finfo i mnogim stručnim i novinskim listovima.

Učestvovala u realizaciji historijskih monografija, kulturno-historijskih projekata i ispisala veliki broj recenzija, prikaza i pogovora za brojna naučna djela.

Koautorica je i udžbenika iz historije za IV razred gimnazije (2003.)

Radno iskustvo

1993.-1997. Radila kao urednica kulturne rubrike u  “Avazu”.

1997.-2004. Magazin Ljiljan (urednica kulture i pomoćnica gl. urednika).

2004.-2005. radila kao naučni suradnik-istraživač u Bošnjačkom institutu u Sarajevu gdje je napisala monografiju o utemeljitelju Instituta, uređivala Godišnjak i surađivala na izradi knjige iz oblasti medievistike.

2005.-2006. uređivala kulturnu rubriku magazina  “Walter” te univerzitetskog lista  “Forum”.

2006.-2008. radila kao PR i Marketing manager u  “Enkidu” d.o.o.

2008.-2010. direktorica u PR&Marketing agenciji D&H Agency Sarajevo.

Od 2010. do danas radi kao freelancer. Samostalna umjetnica. Samouposlenica.

2013.- uposlena u Udruženju za afirmaciju kulturnih vrijednosti  “Filter” čija je i predsjednica.

Novinarska karijera

U „Dnevnom avazu“ počela svoju novinarsku karijeru i nastavila u renomiranim bh. magazinima, kao i časopisima u nozemstvu.

Surađivala u ekonomskom časopisu  “Prizma”, Revicon, 2003.-2005., u modnom magazinu  “Fashion” od 2003. do danas, u  “Glasu BiH”, Švedska, 2003.-2004., u časopisu za porodicu  “Zehra” od 2003. do 2008., u  “Business magazinu” 2003.-2004., u  “Media marketingu 2004., te u specijaliziranim časopisima za društvena pitanja i teatarsku umjetnost.

Objavljivala i u „Žena 21“, „City magazine“, „City Wellness“, “Peta Strana Svijeta“, „Magazine-u“. Također angažirana i u TV novinarstvu ( kritike, recenzije, kolumne na TVSA i FTV).

Od marta 2007. do danas je kolumnistica u časopisu za suvremenu ženu i porodicu  “Azra”. Njeni članci su među najtraženijim na domaćoj medijskoj sceni.

PR&Marketing Manager

Radila na brojnim društvenim manifestacijama kao PR i Marketing manager:

Obilježavanje 55-godišnjice rada „Energoinvesta“ d.d.; Promocija spotova „Enjoy Life“ FIPA-e; Medijsko-propagandna kampanja akvizicije „Digineta“ u „Global payments Int.“;

PR Festivala MESS, Kampanja „Kupujmo domaće“; Akcije finansijske korporacije FIMA International; Promocija enciklopedijsko-edukacijskog paketa „Opsada Sarajeva“ FAMA Int.; Otvaranje fabrike MESSER BH Gasa u Zenici; Otvorenje fabrike YTONG u Tuzli; Marketinško-propagandna kampanja za pozorišnu predsaavu „Bosanski kralj“, promocija muzičkog stvaralaštva BiH, promocija humanitarnih akcija i mnoge druge.

Od 2009. – PR najveće svjetske kompanije za proizvodnju i snabdjevanje plinovima – MESSER BH Gas.

Spisateljstvo & Kulturni menadžment

Uređivala je promotivni časopis Federalne novinske agencije „Finfo“ koji je od 2008. do 2012. godine promovirao kulturno-historijsko naslijeđe i prirodna bogatstva BiH.

Objavljivala je svoje prikaze, recenzije, teatarske i filmske kritike u specijaliziranim časopisima, kao što su filmski časopis „Sineast“, „Vijenac“ i dr. Autorski tekstovi Indire Kučuk-Sorguč ušli su u anale bh. glumišta i dio su pozorišne hronike današnjeg društva.

U pripremi je njena knjiga teatarskih kritika koje je ispisivala u bh. časopisima od 1996. do 2006. pod nazivom „Carski rez“.

Piše eseje, teatarske kritike, kolumne, objavljuje historijska istraživanja u stručnim časopisima (Prilozi Instituta za historiju, Godišnjak Preporoda, Godišnjak Filozofskog fakulteta u Sarajevu, Gračanički glasnik itd.), recenzira suvremena književna i publicistička djela.

Svoj književni prvjenac „Ja, mahaluša“ objavila je u aprilu 2010. u izdanju TKD Šahinpašić i postao je bestseller u BiH i proglašen najprodavanijom knjigom na Sajmu knjiga i učila.

Na osnovu njega je 17. marta 2011. uprizorena i cabaret predstava pod istoimenim nazivom koja je izvedena do sada 200 puta pred oko 110 hiljade posjetilaca.

Do danas objavila je još šest knjiga „Ja, mahaluša 2 i 3“, „Mahaluša vam priča“, „The best of Mahaluša“, 2014. i „Bekan u klimaksu“ (2016.)

Po ovom djelu nastaje nova cabaret predstava „Ja, mahalac“ čija se premijera desila 4. maja 2013. u Kamernom teatru 55.

Treća komedija iz trilogije „mahalanja“ pod nazivom „Tako ti je mala moja kad ljubi Mahalac“ imala je premijeru 4.12.2014. i do danas je apsolutni hit u BiH i Regiji.

Autorica komedije  “Ja, Bosanac” – premijera 01.03.2019.

Učestvovala sa ovom komedijom mentaliteta na Festivalu  “Gumbekovi dani” u Zagrebu 24.03.2019.

Ostale aktivnosti

Osnivačica je i predsjednica Udruženja za afirmaciju kulturnih vrijednosti FILTER (2008.) koje je do sada produciralo nekoliko pozorišnih predstava za djecu i odrasle, te publiciralo prvu multimedijalnu slikovnicu u BiH „Čarobno putovanje kroz Stari grad“.

VODITELJICA PROJEKTA FESTIVALA DJEČIJE UMJETNOSTI OD 2015. GODINE.

Predsjednica Nadzornog odbora Narodnog pozorišta u Sarajevu je bila od augusta 2015. do aprila 2016.

Predsjednica Upravnog odbora JU Zavoda za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa KS od augusta 2016.

Zaposlena u Muzeju Sarajeva kao kustosica antropologinja.

Govori i piše engleski, a razumije i služi se francuskim jezikom. Čita vrlo dobro i njemački. Udata.