Kreativna radionica “Bosanskohercegovačke narodne bajke

07/05/2024

Na kreativno-edukativnim radionicama 10. Festival dječije umjetnosti FEDU ide stepenicu više, pa se danas u Osnovnoj školi “Mehmedalija Mak Dizdar” održala kreativna radionica “Bosanskohercegovačke narodne bajke”. 

Uz pripovijedanje i pentatonsku muziku na violini uranjamo u čarobni svijet bajki. Bajke nas uče da onaj ko je dobar, iskren, odvažan, hrabar, darežljiv, plemenit, onaj ko voli, pobjeđuje i biva nagrađen, dok zavidljivci, škrtice, pohlepni, gramzivi, neiskreni, licemjerni, uobraženi, oni koji mrze, bivaju poraženi i kažnjeni. Eto nam moralne poruke i pouke bez moraliziranja, odgajamo i djecu i nas odrasle na najljepši način dok uživamo pripovijedajuci i slušajući bajke. To je nagrada i bogatstvo koje na kraju bajke dobije pobjednik. Kada su pitali Einsteina (Ajnstajna) šta uraditi da nam djeca budu pametna, odgovorio je : “Pričajte im bajke”, a kada su ga pitali šta da radimo da bi nam djeca bila još pametnija, rekao je : “Pričajte im još više bajki!”

O voditeljici radionice :

Marina Đorđević je violinistica i pripovjedačica zaposlena u Srednjoj muzičkoj školi kao profesorica violine. Voli slušati i pričati narodne bajke iz cijeloga svijeta, a naročito bosanskohercegovačke, koje su specifične po duhovitosti, a glavni likovi nevolju često pobjeđuju zahvaljujući dobroti, mudrosti, snalažljivosti i dovitljivosti, što odražava duh čovjeka, koji zahvaljujući vječitom optimizmu, ubjeđenju da je dobro biti dobar i vedrom duhu, prevazilazi i najteže situacije.