Nagrađeni u kategoriji MUZIKA 9. FEDU

07/05/2023
Muzičko takmičenje 9. FEDU 3

Muzičko takmičenje 9. FEDU
PROGLAŠENI NAJBOLJI GITARISTI
U okviru drugog po redu instrumentalnog takmičenja za gitariste i bas gitariste, kao i vokalno revijalnog dijela Muzičkog programa 9. FEDU jučer se u Multimedijalnoj sali Općine Novi Grad predstavilo 18 gitarista, gitaristica, bas gitarista i pjevala iz četiri škole u Sarajevu među kojima su Mali Mozart, Mimika, Suncokreti i IMTM Sarajevo.
Među njima su bili i prošlogodišnji pobjednici vokalno-instrumentalnih takmičenja, dobitnika izuzetno vrijednih nagrada koje im je obezbijedio upravo festival FEDU. Vrijedno je spomenuti da su među nagradama koje se dodjeljuju za prva mjesta u različitim kategorijama autorska pjesma, električna gitara i bas gitara, čime se direktno afirmiraju mladi talenti i pruža podrška u njihovom muzičkom i umjetničkom razvoju.

Muzičko takmičenje 9. FEDU 1

Na početku današnje ceremonije zatvaranja 9. FEDU čuli smo i prošlogodišnju pobjednicu takmičenja za najbolji pop rock vokal Asju Muftić koja je premijerno izvela svoju autorsku pjesmu „The Timeless Spirit“, a ne treba zaboraviti ni pobjednike prethodnih godina Alija Skenderagića sa pjesmom „Lets be larger than life“, i Lamiu Šašivarević sa pjesmom „My inner romance“, koje je prema njihovim afinitetima i predispozicijama komponovao akademski kompozitor i muzički producent Adnan Mušanović.
Ove godine instumentalno takmičenje za gitariste i bas gitariste žirirao je gitarista Mustafa Mujo Behmen, inace član orkestra Muzicke produkcije BHRT-a a prema njegovoj stručnoj procjeni takmičari su biti grupisani u dvije kategorije i to: električna gitara i klasicna akustična gitara.

Muzičko takmičenje 9. FEDU 2

I ove godine nagrade za dva 1 mjesta u obje kategorije su instrumenti – gitare, koji će kao i diplome za druga i treća mjesta biti dodijeljeni na posebno organiziranom događaju.

U kategoriji električne gitare dodijeljene su tri nagrade:
Nihad Šehalić, 1 mjesto, koji nam dolazi iz škole Suncokreti i pod mentorskom palicom Hamdije Hame Salihbegovića
Dino Hamidović, 2 mjesto, takodjer dolazi iz škole Suncokreti i pod mentorskom palicom Hamdije Hame Salihbegovića
Ibrahim Gabela, 3 mjesto, koji nam dolazi iz škole iMTM Sarajevo pod mentorskom palicom Almira Nezića.

U kategoriji akustične klasične gitare također 3 nagrade:
Lamija Tvrtković, 1 mjesto, koja nam dolazi i muzičke škole iMTM Sarajevo, pod mentorstvom Emira Juge.
Luka Maraus, 2 mjesto, iz skole Mimika pod mentorstvom Faris Šovšić, 3 mjesto, iz skole Mimika pod mentorstvom iMTM Sarajevo