NUBBIH nominirala Fahrudina Kučuka za nagradu Astrid Lindgren

14/04/2023
NUBBIH nominirala Fahrudina Kučuka za nagradu Astrid Lindgren-

Prema odluci Komisije za nominaciju bh. autora za nagradu Astrid Lindgren Memorial Award (ALMA)  NUBBiH  dva autora u dvije nominacije. Nominacija za autora pripala je književniku Fahrudinu Kučuku, a nominacija za promotora čitanja za djecu i mlade pripala je književniku Bajruzinu Planjcu.

Komisiju za nominaciju bosanskohercegovačkih autora za ALMA čine, mr. Adelaida Grabovica (NUBBIH, predsjednica), mr. Merima Lendo (direktorica JU Biblioteka Sarajevo, član), Šimo Ešić (književnik, član), Mirsad Bećirbašić (književnik, član), mr. Biljana Zarić (NUBBIH, član) i mr. Anja Mastilović (NUBBIH, član), te direktor NUBBIH dr. Ismet Ovčina, saopćeno je iz NUBBIH.

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH od 2007. godine nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu „Astrid Lindgren“. Fond nagrade od 530.000 eura (€) najveći je u svijetu za dječiju i književnost za mlade, te druga najvrijednija nagrada za književnost u svijetu.

U saopćenju se navodi da je Fahrudin Kučuk od  početaka  pisanja pokazao da je pisac bogate mašte, stvaralac ne po diktatu, već po unutrašnjem pozivu, sa snažnom potrebom da svom neobuzdanom temperamentu, mašti i neobičnom senzibilitetu da na volju, osetljiv na čulni svet oko sebe i pažljivo posmatra sve što ga okružuje.

Pojava Bajruzina Hajre Planjac u bosanskohercegovačkoj književnosti za djecu unijela je određenu živost i uticala na pažnju na dječju knjigu i njen vidno poboljšan status. Njegovi romani za djecu i mlade, Habetova koliba, Tajne djedovog mlina, Bracikina grupa, Kiketov rov i Dječak iz Pousorja, popunili su vidljivu tematsko-motivsku prazninu u bosanskohercegovačkoj dječjoj književnosti, posebno onu koja se tiče punoljetstva. Načinom i vještinom pričanja jednostavnih, životnih priča, u savremenu narativnu prozu za djecu unio je novi, svjež dah, što je književna kritika prepoznala kao „novi senzibilitet pripovijedanja“.

(https://fena.ba/)