NUBBiH – Ovčina uručio priznanja nominiranim kandidatima za ALMA 2024

17/11/2023
Ovčina uručio priznanja nominiranim kandidatima za ALMA 2024

Direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina uručio je priznanja za nominaciju nominiranim kandidatima za Memorijalnu nagradu “Astrid Lindgren” 2024. (ALMA). Ove godine, kandidati ispred NUBBiH iz Bosne i Hercegovine su: Fahrudin Kučuk kao autor i Bajruzin Hajro Planjac kao promotor čitanja. 

Nominirani kandidati za ALMA 2024 zvanično su predstavljeni na ovogodišnjem Frankfurtskom sajmu knjiga.

Inače, NUBBiH od 2007. godine ispunjavajući sve uvjete, nominacijsko je tijelo za prijedlog kandidata iz Bosne i Hercegovine za Memorijalnu nagradu “Astrid Lindgren”.

Memorijalna nagrada Astrid Lindgren (Astrid Lindgren Memorial Award, ALMA) nagrađuje autore, ilustratore, usmene pripovjedače i promotore čitanja koji su nominirani od svjetskih organizacija i biblioteka.

Tokom susreta sa nomiranim kandidatima i istaknutim bosanskohercegovačkim piscima dječje književnosti, razgovaralo se o afirmaciji književnosti za djecu i mlade, kao i organizaciji i realizaciji različitih književnih, kulturnih i zabavnih aktivnosti kojima bi se propagirala književnost za djecu i mlade i istakla njena obrazovna i odgojna uloga.

Ovaj susret bio je prilika i da se, NUBBiH kao nominacijsko tijelo za prijedlog kandidata iz BiH za Memorijalnu nagradu “Astrid Lindgren” zahvali nominovanim kandidatima, kao i svim dosadašnjim, koji kroz kandidaturu za Memorijalnu nagradu Astrid Lindgren, dostojanstveno predstavljaju našu državu i promovišu bosanskohercegovačku književnost za djecu i mlade.

Također, na prijedlog direktora Ovčine i zadovoljstvo bosanskohercegovačkih književnika, Kučuka i Planjca, dogovorena je i organizacija književnog susreta i promocije književnika te promotora književnosti za djecu i mlade, koja bi se realizirala 14. decembra u prostorijama Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, saopćeno je iz NUBBiH.

(FENA) M. L.