Poziv djeci da prisustvuju Mladom kutku – specijalnom Bookstanovom programu

03/07/2024

Dragi naši FEDU-ovci,

iz direkcije Međunarodnog festivala književnosti Bookstan dobili smo poziv za mališane, polaznike vrtića, udruženja, centara, akademija i škola da prisustvuju Mladom kutku – specijalnom Bookstanovom programu namijenjenom najmlađima.

Mladi kutak će se i ove godine održati uporedo s redovnim programom festivala – od srijede 3. jula do subote 6. jula. Sav program bit će održan u Američkom kutku (Radićeva 7, Sarajevo), a u nastavku donosimo detalje:

Srijeda, 3. juli u 15 sati – Radionica Lektirić s autorom Zoranom Ćatićem i ilustratorom Sanjinom Fazlićem o slikovnicama „Bepo i njegova družina iz bašte“

Imati psa bila je želja dječaka kada su ga pitali šta želi za rođendan. Bepo, zlatni retriver, u njegov je život uletio skačući od sreće i tako jedno djetinjstvo učinio sretnim. Nedresiran, nestašan, neodoljiv i neobuzdano umiljat. Ime je dobio po liku iz knjige. Bepo. Čistač ulica u knjizi “Momo”. I bio je lik. Njihov i izrazito svoj. Četrnaest godina prijateljstva i beskrajne ljubavi. A onda je zaspao i odlučio ući u legendu. Kako se nakon toga boriti sa silnom tugom i nedostajanjem?
Oživjeti Bepa. Učiniti ga likom iz knjige tako da opet, zajedno sa svojim drugarima iz bašte, zabavlja, uveseljava djecu i čini njihovo djetinjstvo sretnim.

Četvrtak, 4. juli u 15 sati – Radionica Bajkologija s Anelom Hakalović i Aidom Gavrić o slikovnicama „Luna i nebeski zmaj“ Bethan Woollvin i „Bor“ Lisen Adbage
„Luna i nebeski zmaj“ je inspirativna priča savršena za male ljubitelje zvijezda! Luna voli nebo i otkrivanje svih čuda koje može vidjeti iznad sebe. Međutim, seljani ne mogu prestati brinuti o mitskom Zmaju – strašnom stvorenju za koje se vjeruje da prebiva na nebu. Može li Luna podijeliti svoju ljubav prema svemiru s drugima i pokazati seljanima da Zmaj nije ništa strašno?
Slikovnica sadrži prikaze pravih sazviježđa, kao i činjenice o Mliječnom putu, pomračenjima, kometama i drugim astronomskim fenomenima.

„Bor“ – U idiličnom krajoliku, jedna je porodica pronašla savršeno mjesto za svoj novi dom. Sve što trebaju uraditi je posjeći stabla kako bi od njih sagradili kuću. No, drvo se ponaša gotovo kao da je živo, kao da viče i buni se pod oštricom motorne pile. Udobno smještena u novom domu, porodica počinje primjećivati čudnovate pojave – smola curi niz zidove, svuda naokolo pronalaze borove iglice, a grane noću udaraju u prozore spavaće sobe. Ali, nisu li sva stabla već posječena? Uskoro, članovi porodice osjećaju da im stopala postaju tvrda i hrapava poput kore drveta, i da svi jako, jako mirišu na borove šišarke…

Petak, 5. juli u 14 sati – Radionica Avanture male žabe sa Sandrom Mehmedović o slikovnici „Mala žaba“ Jakoba Martina Strida
Ovo je priča o Maloj Žabi koja je pala s neba i napravila puno nestašluka. Ovo je priča o tome kako je pobjegla od kuće i putovala pustim ravnicama. Ovo je također priča o tome kako se skotrljala niz planinu i završila u hladnom snijegu. Ali ovo je priča i o tome ko ju je pronašao i kako se ipak sve dobro završilo.

Subota , 6. juli u 14 sati – Radionica Nalino putovanje sa Sandrom Mehmedović o slikovnici „Nalin svijet“ Deana Nicholsona
Upoznajte Nalu, malu macu u velikoj avanturi. Kad je bila mače, Nala je zamišljala kako bi to bilo putovati svijetom. A kada upozna Deana, njeni se snovi iznenada ostvaruju… Inspirativna istinita priča o dobroti koja pokazuje da se prijateljstvo može pronaći i gdje se čovjek najmanje nada.

Subota, 6 juli u 15 sati – Radionica Buybook s Aidom Gavrić o knjizi „Pustite me da čitam“ Anilija Basilija
Najmlađi čitaoci će čitajući priču “Pravo da više puta pročitamo istu knjigu” iz knjige „Pustite me da čitam“ popularnog turskog autora Anilija Basilija upoznati razred namrgođenih papagaja; Bespernatog, Nejelicu, Mrzovoljnog, Dosadnjakovićku, Kvrgavog i Beskrajnića, ali i druga Načitanog koji je uživao uvijek iznova čitati istu knjigu. On će nam, kao i svojoj kolegici Dosadnjakovićki, pokazati koliko čitanje može biti zabavno i koliko je djelotvorno protiv ponekad zamornog crvića dosade. Pokazat će nam koliko zanimljiv može biti razgovor o pročitanom i dokazati koliko opuštanja nam čitanje naglas može pružiti, ali i koliko je sjajno zaspati dok nam neko čita.

Sve radionice zamišljene su kao razgovor o dijelovima knjiga/slikovnica koje će mališanima pročitati moderatori, te stoga nije potrebna prethodna priprema, odnosno čitanje navedenih djela. Također, sve radionice su besplatne.

Međunarodni festival književnosti Bukstan - program