Pozorišta 2023

Žiri Takmičarskog pozorišnog programa – link

Kaktus bajka

Kaktus bajka, Gradsko kazalište lutaka Split, Hrvatska

Pozorište mladih Sarajevo, 03.05.2023. u 13 sati

Kaktus bajka, prema motivima ”Kaktus bajki” Sunčane Škrinjarić

Redateljica: Renata Carola Gatica. Kreatori glazbe: Ivana Đula i Luka Vrbanić. Kreatorica lutaka, scenografije i kostima: Alena Pavlović. Izrada i tehnologija lutaka: Luči Vidanović

Uloge: Ivan Medić, Justina Vojaković-Fingler, Stipe Gugić.

Uzrast kome je predstava namijenjena: 3+

Trajanje: 40 min

O PREDSTAVI: Ježevi, kaktusi, olovke, čičak, oblaci, trnje i cvijet veoma su stvarni i svi smo ih u svom životu vidjeli mnogo puta. Isto je tako normalno da kaktus ima bodlje, da su one oštre i zašiljene i da bodu. Ništa misteriozno nema ni u tome da oblak ponekad zaplače i na zemlju padne kiša. Cvijet može izgledati fantastično, ali sasvim je uobičajeno da s vremena na vrijeme, kad osjeti potrebu za time, procvjeta i pokaže se svijetu u svojoj ljepoti. Pa ipak, kada se sve to sabere zajedno, nastane bajka. Kaktus bajka. Naoštrite svoju pažnju i pridružite se učenjacima u istraživanju tog fenomena. Ako ste dovoljno oštri, možda se tajna kaktus bajki kod vas rascvjeta mnogo prije nego budu objavljeni njihovi rezultati.

Zlatokosa

Zlatokosa, Pozorište lutaka Mostar, Bosna i Hercegovina

Pozorište mladih Sarajevo, 03.05.2023. u 19 sati

Zlatokosa, prema motivima Braće Grimm.

Režija i dramatizacija: Jelena Đorđević. Idejno rješenje scenografije, lutaka i kostima: Hristina Nedeva – Mladenović. Kompozitor: Srđan Marković. Izrada lutaka: Hristina Nedeva – Mladenović, Elica Marinova i Nedko Danev. Izrada kostima: Orhan Imami. Izrada scenografije: Đenan Behmen.

Uloge: Nina Popović / Lejla Pajić, Ali Kamer Aksoy, Diana Ondelj Maksumić, Serđo Radoš.

Uzrast kome je predstava namijenjena: 4+

Trajanje: 40 min

O PREDSTAVI: “Zlatokosa” je čuvena bajka, koja je obilježila djetinjstvo svih nas. Bajka koju su pričali nama i koju ćemo mi prepričavati budućim generacijama. Riječ je o dirljivoj bajci o odrastanju, želji za slobodom koja nema nikakvu cijenu, te upoznavanju svijeta i ljubavi.

Drvljaci

Drvljaci, KD Pinklec Čakovec, Hrvatska

Pozorište mladih Sarajevo, 04.05.2023. u 19 sati

Autori teksta: Vanja Jovanović i Patrik Gregurec. Redatelj: Vanja Jovanović. Dramaturg: Patrik Gregurec. Likovnost predstave: Alena Pavlović. Oblikovanje svjetla: Vanja Jovanović. Autor glazbe: Šimun Matišić.

Uloge: Karolina Horvat, Mario Jakšić, Davor Dokleja, Bruno Kontrec.

Uzrast kome je predstava namijenjena: 11+ (viši razredi osnovne škole i srednjoškolci)

Trajanje: 60 min

O PREDSTAVI: Priču o Drvljacima sigurno još niste čuli, a prvi je put sluša i jedan Sin jednog Oca. Taj Sin i taj Otac nalaze se u jednom kazalištu, točnije u skladištu za kostime, još točnije – u bunkeru. Otac, u maniri pripovjedačice Šeherezade, pripovijeda Sinu priču o Drvljacima ne bi li mu smetnuo s uma nadolazeću životnu opasnost. Hoće li Otac, kao i Šeherezada, uspjeti u svojoj namjeri da spasi Sina pričom? Šeherezada je u svojem pripovijedanju uspjela spasiti živote, ali se za svoj uspjeh mučila tisuću i jednu noć i dan – a naš Otac nema toliko vremena – on za svoju priču ima samo jednu malu noć, toplu i strašnu.

Čarobnjak iz Oza

Čarobnjak iz Oza, Pozorište lutaka Niš, Srbija

Pozorište mladih Sarajevo, 04.05.2023. u 13 sati

Čarobnjak iz Oza, po motivima romana po motivima romana F.L. Bauma.

Autor teksta i dramaturg: Milena Depolo. Reditelj i koreograf: Nebojša Gromilić. Scenografija i kostim: Dušan Stanković i Dragana Đurić. Kompozitor: Aleksandar Srebrić. Video animacija: Srđan Milјković.

Uloge: Dunja Petković (k.g.), Srđan Milјković, Toma Bibić, Davorin Dinić, Jelena Đorđević, Dejan Gocić,  Aleksandra Pavlović, Marija Cvetković, Bilјana Radenković.

Uzrast kome je predstava namijenjena: 5+

Trajanje: 70 min

O PREDSTAVI: Posle velikog nevremena, djevojčica iz Kanzasa Doroti Gejl nađe se u nepoznatoj i dalekoj zemlјi Oz, nastanjenoj raznim čudnovatim bićima, dobrim vješticama, ali i jednom opakom… Doroti očajnički želi da se vrati kući u Kanzas, a postoji samo jedna osoba koja u tome može da joj pomogne: Čarobnjak iz Oza, veliki i moćni… Na putu punom iskušenja i prepreka, Doroti sreće trojicu prijatelјa – Strašila, Limenog Drvosječu i Lava, a svi znamo da je uz prijatelјe lakše prevazići sve prepreke. “Čarobnjak iz Oza” je priča o herojskom putovanju devojčice iz Kanzasa, Doroti Gejl, njenom odrastanju na tom putu i vječitoj borbi Dobra i Zla. Iznad svega, to je priča o prijatelјstvu.

Prva ljubav

Prva ljubav, Teatar Naranča, Pula, Hrvatska

Multimedijalna sala Općine Novi Grad, 04.05.2023. u 11 sati

Autorica teksta: Slavica Lončarić-Đugum. Režija i koreografija: Katja Rabar. Kostimi i scenografija: Valentina Ferlin – Živić. Vizualni identitet: Luka Juričić. Dizajn rasvjete: Majkl Mikolić.

Uloge: Irin Šime Rabar, Hana Schönfeld, Vlatka Rubil.

Uzrast kome je predstava namijenjena:  3+

Trajanje predstave: 35 min

O PREDSTAVI: Prva ljubav je naslađa! Svi pamte svoju prvu ljubav, ali… pamte li probleme, sram, neugodnjake, znojenje dlanova. Branko i Rina slave svoju prvu godišnjicu veze, te se prisjećaju kako je sve počelo. Prisjećaju se i problema, te Laure koja im se našla na putu te ih skoro razdvojila. Kako iste situacije, susretanja i dopisivanja vidi on, a kako ona – tu se ne slažu, ali u jednome se svakako slažu. A to je da osećaju leptiriće u stomaku, svaki put kad se vide osmijeh im se rastegne od uha do uha, i stalno razmišljaju jedno o drugome – a to je ljubav.

Ružno pače

Ružno pače, KD “Ivana Brlić-Mažuranić” Slavonski Brod, Hrvatska

Pozorište mladih Sarajevo, 05.05.2023. u 13 sati

Autor: Hans Christian Andersen. Režija: Iva Srnec Hamer. Dramaturgija: Kristina Kegljen. Idejno rješenje scenografije, lutaka i plakata: Melita Omeragić. Glazba: Andrija Rudić. Izrada scenografije, lutaka, kostima i rekvizita: Valentina Srnojević i Ivan Barišić. Oblikovatelj svjetla: Ivan Barišić.

Uloge: Matej Safundžić i Darija Vlajnić.

Uzrast kome je predstava namijenjena: 5+

Trajanje: 40 min

O PREDSTAVI: Nije bitno kako izgledaš i što nosiš izvana nego ono što nosiš unutra. Priča je to o vršnjačkom nasilju i kako podići samopouzdanje kod zlostavljanog djeteta. Predstava je izvrsno prihvaćena od strane gledatelja posebno od učitelja jer je prepuna poruka i pouka. Dječak je poželio nove noge, ruke, kosu, čelo, jer ga svi u razredu i školi zezaju. Kako bi podigla samopouzdanje svom unuku baka počinje pričati bajku o ružnom pačetu. Kroz predstavu se prepliću dvije priče-život i odrastanje dječaka i život i odrastanje ružnog pačeta.

Krokodil Marko

Krokodil Marko, HNK Varaždin, Hrvatska

Pozorište mladih Sarajevo, 05.05.2023. u 19 sati

Krokodil Marko, po motivima slikovnice Ivane Guljašević. Redatelj: Dubravko Torjanac. Dramaturginja: Vesna Kosec – Torjanac. Asistent redatelja: Nikša Eldan. Scenograf, kreator lutaka i autor video projekcija: Ivan Duić. Skladatelj: Vid Novak Kralj.

Uloge: Marko Cindrić, Filip Eldan, Nikša Eldan.

Uzrast kome je predstava namijenjena:  3+

Trajanje predstave: 45 min

O PREDSTAVI: Tekst je napisan po motivima slikovnice Ivane Guljašević, Kako je krokodil Marko pronašao svoj dom. Publika će, zajedno s Markom, proputovati svijet, upoznati geografske raznolikosti i njihove specifičnosti, kao i stanovnike koji tamo žive: devu, orla, kita, pingvina…, sve kako bi pronašao najljepše mjesto na svijetu koje će mu biti dom. Treba poštovati tuđe, ali voljeti svoje, slušati druge, ali uvijek imati svoje mišljenje, tražimo ljepotu drugdje, a ne vidimo je u svojoj sredini, samo su neke od poruka predstave koja na duhovit način prikazuje likove u šarolikosti njihovih karaktera uvjetovanih mjestom u kojem žive i jezikom koji govore.

U potrazi za slovom R

U potrazi za slovom R, GK Zorin dom, Karlovac, Hrvatska

Pozorište mladih Sarajevo, 06.05.2023. u 13 sati

Tekst: Petra Cicvarić. Režija: Peđa Gvozdić. Scenografija: Irena Kraljić. Kostimografija: Morana Petrović. Glazba: Damir Šimunović. Scenski pokret: Nenad Pavlović i Sara Ipša. Izrada scenografije: Davor Trupac. Izrada lutke: Vanja Gvozdić, Peđa Gvozdić, Irena Kraljić, Morana Petrović.

Uloge: Sara Ipša, Filip Eldan, Petra Cicvarić, Vanja Gvozdić.

Uzrast kome je predstava namijenjena:  3+

Trajanje: 45 min

O PREDSTAVI: „U potrazi za slovom R“ je lutkarska predstava više puta nagrađivana na takmičenjima i festivalima u Hrvatskoj u više kategorija (tekst, gluma, scenografija, kostimografija). Predstava poziva svoje gledatelje: Uključite pogon za maštu, naćulite uši, pročistite nos te aktivirajte svoje okusne pupoljke i potražite s našim Pričolovcima novu priču. Dopustite da vas odvedu u svijet u kojem će oživjeti razne cipele, namještaj, plišani medvjedići, lijepe princeze i jednorozi i zajedno s našom junakinjom Dorom krenite u potragu za slovom “R”.

Zelena gora

Zelena gora, Teatar mladih Cetinje, KC Nikola Đurković Kotor, Crna Gora

Pozorište mladih Sarajevo, 06.05.2023. u 19 sati

Autor teksta: Mila Mašović Nikolić. Reditelj predstave: Branko Ilić. Muzika: Ivan Marović. Scenografija: Ivanka Vana Prelević. Kostimografija: Ana Krgović. Autor songova: Dejan Đonović.

Uloge: Danica Rajković, Katarina Krek i Lazar Đurđević.

Uzrast kome je predstava namijenjena:  5+

Trajanje: 55 min

O PREDSTAVI: Riječ reditelja: “Djeci ne treba ništa objašnjavati. Treba ih pustiti da odlučuju. Ako bi djeca odlučivala, svaka sječa šume bi prestala, odnos prema prirodi bi bio istinski brižan, koristila bi se samo solarna energija, niko ne bi mogao da gradi na obali mora, bez obzira kojoj partiji pripada, kapitalne investicije bi išle u obnovljive izvore energije, mislilo bi se na budućnost i naša zemlja bi zaista bila ekološka… A do tada… Moramo da pravimo edukativne predstave za odrasle. Da ih djeca dovedu da gledaju.”

Priča bez veze

Priča bez veze, Teatar Poco Loco, Zagreb, Hrvatska

Multimedijalna sala Novi Grad, 06.05.2023. u 11 sati

Autor teksta: Ante Zaninović. Režija: Maja Katić. Dramatizacija: Maja Katić i Dunja Fajdić. Glazba: Frederic Lanz i Nikola Nedić. Scenografija i kostimografija: Renata Carola Gatica.

Uloge: Zrinka Kušević, Nikola Nedić i Frederic Lanz (harmonika).

Uzrast kome je predstava namijenjena:  5+

Trajanje: 35 min

O PREDSTAVI: Tri izvođača, glumac, glumica i glazbenik igraju se … eto tako, bez nekog posebnog razloga (da ne kažemo bez veze jer – ni jedna igra nikad nije bez veze). Naravno, pravila se drže, sve je po propisima igre, kazališta, glazbe i vrtića! Ali igra raste, razvija se, ide u svom smjeru sve dok ne prevrši svaku mjeru. Da, da, čak i ako su se svi držali propisa, zamislite! Najmudriji od svih, Mali Kralj mora uvesti red. Kako? Treba se vratiti unatrag. I tako doznajemo: Nije lako ni medvjedu ni vrapcu, ni psu ni vatrogascu! Umjesto da mašemo propisom pred nosom, trebamo popričati, hrabro izgovoriti što svatko želi i zašto, ma bili mi ljudi ili životinje, djeca ili odrasli. Naša “Priča bez veze” najmlađima govori o suosjećanju za druge, o važnosti slušanja tuđe priče, ali i o hrabrosti da sami izrazimo svoje misli i osjećaje. Jer bez toga – svaka priča je jedna obična priča bez veze!

Ježeva kućica, Pozorište mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina

Pozorište mladih Sarajevo, 07.05.2023. u 11 sati

Ježeva kućica, prema djelu Branka Ćopića.

Dramatizacija i režija: Dubravka Zrnčić – Kulenović. Likovna rješenja lutaka i maski: Mirjana Čistoposljski. Likovno rješenje scenografije: Alena Gojak. Kostimografija: Adisa Vatreš Selimović. Muzika: Nedim Zlatar. Koreografija: Samra Mlinar-Mandić. Tehnologija i izrada lutaka i maski: Mirjana Čistopoljski, Danijela Madacky-Letić i Mediha.

Uloge: Sanin Milavić, Alma Merunka, Ajla Cabrera, Damir Kustura, Anita Kajasa, Mirza Dervišić.

Uzrast kome je predstava namijenjena:  4+

Trajanje: 60 min

O PREDSTAVI: Predstava je koncipirana na metaforičkom značenju kuće-doma i akceptira bitnost da vrijednosti naše kuće/identiteta/zemlje čuvamo i uvažavamo, te je na tim osnovama dalje gradimo vlastitim trudom i radom, ponosom i odanošću. Početku rada na predstavi prethodila je priprema koja je podrazumijevala razgovor sa učenicima osnovnih škola, kao i sa djecom iz vrtića i iz emigrantskih kampova, koji su predstavljali svoj dom riječju i crtežom. “Ježeva kućica” prema djelu slavnog pisca Branka Ćopića po prvi put se igra u Pozorištu mladih Sarajevo.