Pozorišta 2024

Žiri Takmičarskog pozorišnog programa – link

Crno jagnje-
Crno jagnje

Puls teatar
Lazarevac, Srbija
03.05.2024. u 11 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Lutkarska predstava

Tekst i režija: Saša B. Latinović; Scenografija i idejno rešenje lutaka: Jelena Milić- Zlatković; Kompozitor: Vuk Milenković;Tekst songova: Vladimir Đurđević, Saša B. Latinović; Tehnolog lutaka i koreograf: Zorana Milošaković; Izrada lutaka: Zorica Antonijević; Kostim: Sonja Kotorčević

Igraju: Jelena Cvijetić, Aleksandar Trmčić, Maja Sofronijević, Uglješa Spasojević, Ana Ćuk i Boba Stojimirović

Kratak sadržaj: Predstava “Crno jagnje” bavi se razlikama u društvu, zajedničkom životu, solidarnosti i ljepoti prihvatanja različitosti…

Uzrast:  6+

Trajanje predstave: 55 min.

Maca Papučarica

Gradsko kazalište lutaka
Split, Hrvatska
04.05.2024. u 11 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Lutkarsko-dramska predstava

Redateljica: Renata Carola Gatica

Autorice teksta prema motivima priče „Maca Papučarica“ Ele Peroci: Ivana Đula i Milica Sinkauz; Kreatori muzike: Ivana Đula i Luka Vrbanić; Asistentica režije, suradnica za scenski pokret i koreografkinja: Noemi Dessardo; Kreatorica scenografije i lutaka: Alena Pavlović;

Kreatorica idejnog rješenja kostima glumaca i lutaka: Sonja Obradović.

Igraju: Sanja Vidan, Alin Antunović, Ivan Medić, Branimir Rakić, Milena Blažanović, Milana Buzolić, Justina Vojaković-Fingler i Stipe Gugić

Kratak sadržaj: Svaka je priča zapetljana na svoj način. Baš kao klupko. Neke se priče zapetljane rode, a neke se zapetljaju putem. U nekim se pričama sve otkrije na kraju. Za neke priče svi misle da ih znaju. Ovo je jedna takva. Sigurno i vi mislite da znate kakva. Ali ovo nije priča samo o Maci Papučarici. Ovo je priča i o pričanju priče, priča o neurednoj djeci i njihovim preurednim roditeljima.

Uzrast: +3

Trajanje: 35 min.

Zašto ih nije briga-
Zašto ih nije briga

Pozorište mladih
Sarajevo, Bosna i Hercegovina
04.05.2024. u 19 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Dramska predstava

Reditelj: Petar Pejaković. Tekst: Po motivima „Why don't they care what happens to Earth?“ D.M. Larson; Producent: Katarina Kastratović; Dramaturgija: Milana Matejić; Scenografija: Narda Nikšić; Kostimografija: Olivera Gajić; Muzika: Mirza Gološ.

Igraju: Belma Lizde Kurt, Hana Zrno, Lidija Kordić, Sanin Milavić i Mirza Dervišić

Kratak sadržaj: „Zašto ih nije briga” je pozorišna predstava koja prati bjekstvo životinja sa sjevernog pola koji je počeo da se topi. Polarna lisica i medvjed, foka, irvas i pingvin su protjerane iz svoje zemlje i zajedno kreću prema jugu u potrazi za vrtom u kojem su čuli da se nalazi raj za životinje. Ova neobična izbjeglička družina na putovanju nailazi na razna čudovišta i katastrofe.

Uzrast: 7+

Trajanje: 60 min.

Petar Pan

Umjetnička organizacija Kazališna družina „Ivana Brlić-Mažuranić“
Slavonski Brod, Hrvatska
05.05.2024. u 19 sati OTKAZANO
Pozorište Mladih Sarajevo

Dramska predstava

Reditelj predstave: Matej Safundžić;

Autori teksta po motivima romana J. M. Barrieja su: Branko Banković i Matej Safundžić.

Igraju: Andrija Krišto,  Matej Safundžić, Valentina Srnojević, Darija Vlajnić

Kratak sadržaj: Petar Pan – dobro poznata priča o dječaku koji ne želi odrasti bit će ispričana u malo drugačijem, a opet istom obliku. Wendy Darling je djevojčica koja mašta i uživa svjesna da će odrasti. Petar nikako to ne prihvaća odrastanje. Njihov život u Nigdjezemskoj želi pokvariti opasni Kapetan Kuka i njegov smotani gusar.

Uzrast: 5+

Trajanje: 40 minuta

Šapat duše-
Šapat duše

Hrvatsko narodno kazalište
Varaždin, Hrvatska
05.05.2024. u 19 sati OTKAZANO
Pozorište mladih Sarajevo 

Lutkarsko-dramska predstava

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin, Hrvatska

Rediteljica i autorica teksta: Tamara Kučinović; Scenografija: Davor Molnar; Kostimografija: Davor Molnar; Autorica lutaka: Alena Pavlović; Kostimografija lutaka: Alena Pavlović; Kompozitori: Ivana Đula i Luka Vrbanić

Igraju: Filip Eldan, Sunčana Zelenika Konjević, Nikša Eldan, Sara Ipša, Marinko Leš

Kratki sadržaj: Ovo je priča o Idrisu, malom dječaku s voljom dovoljno snažnom da raskopa ono što je netko zakopao duboko u središte sebe, da vrati suštinu svakom biću koje je nitko i da nađe slobodu čak i na mjestu gdje ograde rastu iz blata, gdje se prašina jede za doručak i ljudi su nitko. Ime i broj. Nitko.

Uzrast:  11+

Trajanje: 65 minuta

Bilo jednom jedno jaje

Pozorište lutaka
Mostar, Bosna i Hercegovina
06.05.2024. u 13 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Lutkarska

Reditelj: Silvan Omerzu; Autor teksta: Saša Eržen; Kreacija lutaka i scenografija: Silvan Omerzu
Originalna muzika: Vasko Atanasovski, Izrada lutaka: Silvan Omerzu i Žiga Lebar.
Igraju: Lejla Pajić, Ena Husić, Ali Kamer Aksoy, Tarik Bajramović

Kratak sadržaj: Predstava „Bilo jednom jedno jaje“ oživljava životinjske likove Lisice, Vuka, Zeca i Medvjeda. Ovdje životinje imaju ljudske karakteristike koje im se pripisuju u basnama. Zec pronalazi jaje usred šume. Šumske životinje se pitaju odakle ono dolazi, čije je i šta da rade s njim. Personificirane životinje vode ovu priču i dovode je do iznenađujućeg kraja. Susrećemo se sa karakterističnim ljudskim osobinama, poput plahovitosti, hrabrosti, lukavstva, snage i, prije svega, radoznalosti. Djeca kroz ovu predstavu uče o svim ovim osobinama ličnosti i nastavit će o njima učiti kroz međuljudske odnose.

Uzrast:  3+

Trajanje: 35 min.

Za bajke nema zime-
Za bajke nema zime

Mala scena
Zagreb, Hrvatska
06.05.2024. u 11 sati
Multimedijalna sala Novi Grad

Dramsko – lutkarska predstava (kazalište sjena)

Reditelj predstave: Tončica Knez; Autor teksta: Drago Britvić; Scenografija i kostimi: Lorna Kazalić; Muzika: Davor Rocco; Vizualni identitet: Eva Radiković; Produkcija: Buga Marija Šimić;

Igraju: Nada Rocco, Buga Marija Šimić i Elma Tomić

Kratak sadržaj: Dvije Pričopričalice započinju pričanje bajki u jednoj zimskoj večeri.
No odjednom – pojavljuje se Popravljač Priča koji zahtijeva izmjene! Ne sviđa mu se tužan kraj Djevojčice sa žigicama niti činjenica da Snjeguljica ostavlja 7 patuljaka iza sebe. A što ćemo sa Pepeljugom koja čeka čudo da ode na bal? Nije li zabavnije da uzme stvar u svoje ruke?

Uzrast:  5+

Trajanje: 40 min.

Hrabra krojačica

Kruševačko pozorište
Kruševac, Srbija
07.05.2024. u 11 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Dramsko-lutkarska predstava

Reditelj i izbor muzike: Marko Torlaković; Autor teksta: Jelena Paligorić Sinkević; Dramaturg: Jovan Ristić; Scenografija i kostimi: Irina Somborac;

Igraju: Mitra Mladenović, Jovana Đorić, Ema Petrović, Ivan Ćirić, Filip Miličević, Stevan Zdravić, Marija Marić, Ivan Blagojević

Sadržaj: Popularnu bajku braće Grim „Hrabri krojač“ Marko Torlaković je osavremenio i, zajedno sa saradnicima, napravio predstavu za djecu koja je vrlo angažirana. Prepoznatljiv je ekološki momenat, a ono što je najbitnije, najmlađi gledaoci uživaju u igri glumaca, boja, svjetlosti, šarenilu kostima i scenografije i prelijepoj priči.

Uzrast: 6+

Trajanje: 50 min.

Princeza Zlatka u kraljevstvu boja

Nevid teatar
Banja Luka, Bosna i Hercegovina
07.05.2024. u 12 sati
CKM Općina Centar

Interaktivna obrazovna predstava za djecu i odrasle

Reditelj predstave i autor teksta: Marko Dukić; Kostimografkinje: Maja Mirković i Biljana Tegeltija Bojanić

Igraju: Maja Vujanović (Princeza Zlatka), Dejan Andrić (više uloga) i Marko Dukić (više uloga)

Sadržaj: Priča govori o princezi Zlatki, princezi vila i vilenjaka iz Žutog kralјevstva, koja oplemenjuje svoj život upoznajući kralјevstva raznih boja, te na taj način razara predrasude svoga oca, Kralјa Žutka, i prikazuje djeci da je svijet koji je obogaćen raznolikostima ujedno bogatiji i sadržajniji svijet. Kraljevstva predstavljaju gradove u Bosni i Hercegovini: Sarajevo, Tuzlu, Banjaluku, Jajce, Trebinje i Mostar.

Uzrast: 3+

Trajanje: 55 min.

Šta ću biti kad odrastem-
Šta ću biti kad odrastem?

Mali teatar
Zagreb, Hrvatska
07.05.2024. u 14 sati
Multimedijalna sala Novi Grad

Dramska predstava

Reditelj: Igor Baksa. Autori teksta: Igor Baksa, Bruno Kontrec, Mario Jakšić. Scenografija: Nikolina Knežević-Hrgović.

Igraju: Bruno Kontrec i Mario Jakšić

Kratak sadržaj: Što ću biti kad odrastem pitanje se jedno postavlja od nekad, otkad znamo za sebe, otkad postoji svijeta. Teška je to odluka, nije šala, znaj! Razmisli dobro, i na kraju odgovori, daj: „Što ću biti kad odrastem?“ Predstava za djecu i mlade u kojoj dvojica glumaca kroz niz kazališnih etida istražuju glumačke, tjelesne, vokalne, glazbene, karikaturalne i ostale mogućnosti životnih poziva odnosno zanimanja.

Uzrast: 8 do 14 godina

Trajanje: 45 minuta

Londonska priča

PRATEĆI POZORIŠNI PROGRAM

LONDONSKA PRIČA

Mjuzikl

iMTM Sarajevo
07.05.2024. u 19 sati
Pozorište mladih Sarajevo

Režija: Riad Ljutović. Muzička režija: Alma Ferović-Fazlić. Kostimografkinja: Aleksandra Korizma. Koreografkinja: Samra Mlinar-Mandić. Dirigent i korepetitor: Bakir Samardžić.

Igraju: Aldin Tucić, Armin Omerović, Ana MarijaTomić, Irma Alimanović, Nedim Džinović, Haris Bidžan, Irma Mulić, Ajsela Zoronjić, Alen Hadžić, Sara Vojičić ( vokalni solisti). Djeca: Darjan Božinović, Nej Mehmedović, David Jurčević, Ahmed Nuhić, Dino Imran Mulahusić, Asja Čaluk, Džaan Zec, Danis Hadžiselimović i dr.

Sadržaj: Mjuzikl govori o djeci danas koja su sve više prepuštena lošem društvu i otuđenosti, a koja nosi dozu surove istine o životu nezaštićene i zloupotrebljavane djece na ulicama Londona u 19. stoljeću. Ova priča želi skrenuti pažnju na život djece bez roditeljskog staranja.