Priče iz biblioteke

Suzana Dedić, profesor predškolskog odgoja i bibliotekar čita za vas priče i bajke

 

Čitamo priču Feride Duraković “Ja sam drugačija” iz zbirke „Iste smo ljubavi ti i ja” Play

Čitamo Ezopovu basnu „Ćurka i mrav” PLAY

Ezop je bio starogrčki pisac iz VI. stoljeća prije nove ere koji je pisao basne. Pretpostavlja se kako je Ezop najviše svoje basne pričao, nije ih zapisivao. Zapisane su mnoge legende o njegovom životu pa jedna od njih kaže kako je Ezop u biti bio rob. Pošto je bio jako bistar i znao je lijepo pripovijedati, smatra se da mu je njegov gospodar podario slobodu. Pretpostavlja se da je zbog svoje mudrosti bio savjetnik kralja Likurga u Babilonu. Basne su mu često napisane kroz humor i alegorije, a uvijek su se doticale ljudi i njihovih odnosa. Glavni likovi su mu bili životinje, ali pouka na kraju basne se uvijek odnosila na ljude. Svaka basna ima svoju pouku na kraju priče. Još od davnina stari narodi su diljem svijeta prevodili i izdavali Ezopove basne. Smatra se da je napisao čak 426 basni u obliku proze. Vjeruje se da je smišljao svoje basne kroz životna iskustva i priče koje su ga okruživale. Ezop je bio uzor mnogim piscima koji su kasnije pisali basne prema njemu.

Čitamo Ezopovu basnu „Seoski i gradski miš” PLAY

Čitamo priču „Bok, Mjeseče dragi” američke dječije spisateljice Lorne Gutierrez PLAY

Ovo je čarobna priča o Mjesecu u stihovima, koja će vas potaknuti da naučite nešto više o Mjesecu, Mjesečevim mijenama, kretanju Mjeseca i sl. Poseban je naglasak stavljen na odnos noćnih životinja i Mjeseca.

Čitamo bajku „Mačak u čizmama” francuskog pisca Šarl Peroa PLAY

12. januara 1628. godine rođen je Šarl Pero (Charles Perrault), francuski pisac dječije književnosti i bajki. Njegove najpoznatije bajke su Crvenkapica, Pepeljuga, Modrobradi, Mačak u čizmama.