Programi 3. maja – prvog dana Festivala su obilovali dječijom maštom i radošću.

03/05/2023
Program 3.5.2023

FEDU je počeo defileom akrobata u Općini Novi Grad, pa smo tamo u Multimedijalnoj sali Novi Grad gledali muzičku basnu za djecu “Lakonoga u čarobnoj šumi”, i animirani film “Čudesna šuma”. A u Centru ta kulturu i obrazovanje Safet Zajko pripremili smo školarcima pregršt kreativnih radionica. Nije moglo bolje početi nego sa radionicom “U susret proljeću” Elme Bećirević i “Skulpturama drevne Bosne” akademskog kipara Samira Sućeske.

A u Starom Gradu, Atmejdan trg je bio poput velike šarene bašte, čitale su se priče, pravile vunene lutke, bojilo, pjevalo, maštalo, radovalo.
Posebnu i ukusnu čaroliju pripremio nam je Messer – bh. kompanija koja proizvodi specijalne plinove. Toliko ukusnih delicija u trenu dobijemo samo ako nam u tome pomogne plin CO2. On može biti mnogo dobar plin. Za tili čas čokolada postane tvrda i ukusna, pa su djeca od prirodne banane uz pomoć ovog plina dobili čokoladnu.

Književni karavan u novogradskim osnovnim školama bio je prilika da se djeca upoznaju sa djelima domaćih pisaca. A u frizerskom salonu Image mladi kreativci s makazama pokazali su umijeće friziranja i za to su nagrađeni novim frizurama. Dok su u Historijskom muzeju od recikliranog materijala pravili izume kojom se unapređuje okolina, u Muzeju Sarajeva su djeca s poteškoćama u razvoju muzejski eksponat ibrik dodirivali i na bazi doživljenog crtali kroz svoju čulnu viziju u sklopu radionice “Plavi artizam”. A u Pozorištu mladih smo u 13 sati odgledali predivnu “Kaktus bajku” koja nam je došla iz GKL Splita,