Fahrudin Kučuk – Biografija

BIOGRAFIJA

Fahrudin Kučuk rođen je u Sarajevu 1958. godine. Svoje spisateljsko opredjeljenje ograničio je na dječiju književnost. Sve poznate literarne forme date su kroz ovaj žanr za djecu i mlade. Objavio je nekoliko romana za djecu, zbirku pjesama, priče, slikovnice. Njegovi romani «Patuljak Dado iz Popova gaja» i «Tajna zvjezdane sobe» dostigli su veliku čitanost što je za ove književne (ne)prilike, pogotovo kad je riječ o dječijoj književnosti, vrijedno spomena.

Objavio je krajem 2006. roman sf-sadržaja pod nazivom «Čudni gosti» u kojem daje sasvim neobično rješenje zagonetke oko gradnje egipatskih piramida.

Scenarij «Patuljci Dado i Jaki protiv gusarskog kapetana» prvi je njegov okušaj u formi koja je postirana za realizaciju crtanog filma za najmlađe.

Njegove su knjige dobile izvrsne recenzije naših poznatih pisaca i publicista. Filmolog i profesor historije filma u Švedskoj, Midhat Ajanović Ajan preporučuje Kučukove knjige upravo za ovakav vid prezentacije i ekranizacije. Ajanović u recenziji romana «Tajna zvjezdane sobe» piše: «U prilog romanu Tajna zvjezdane sobe svakako dakle ide to što ga je tokom čitanja lako zamisliti u formi lutkarskog teatra, digitalne ili “stop motion” animacije ili kao televizijskog programa, a sve to, recimo, distribuirano na DVD ploči.” Kučuk finalizira i scenarij po ovoj savremenoj sarajevskoj bajci.

Knjiga „Dedo Hambo i mačak Bimbo“ nagrađena je na Sajmu knjiga i učila 2009. godine.

Njegov roman „Edo u crtanom filmu“ nagrađen je na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo 2011. godine.  Objavljen je u izdanju Dobre knjige s recenzijama uvaženih autora Marka Vešovića, Ivana Lovrenovića i Hadžema Hajdarevića.

Roman-trilogija „Mračno kraljevstvo“ je prvi bh. naučno-fantastični ep o mitskom bosanskom srednjovjekovlju kojega su prikazivači ocijenili bosanskohercegovačkim „Gospodarom prstenova“. 

Fahrudin Kučuk je i autor trojezične multimedijalne slikovnice „Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ koja je početkom 2012. izašla iz štampe u izdanju Općine Stari Grad.

Autor je i „Abecedara“ ( 1. I 2.) za djecu u izdanju Mediaplaneta i Adkarda..

Tri njegova dramska teksta inscenirana su na bh. pozorišne daske čime je i oživljena lutkarska scena BiH. Recenzent je i priređivač mnogih djela u recentnoj bh. literaturi. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija, smotri stvaralaštva za djecu i književnih događanja.

Njegove priče objavljene su u godišnjem izboru za najbolje dječije priče „Stazama djetinjstva“ i „Planjax“. Dok su romani „Patuljak Dado iz Popova gaja“ i „Čudni gosti“ prevedeni na engleski i albanski jezik.

Najpopularniji naučno-fantastični roman „Mračno kraljevstvo“ također je preveden na engleski jezik.

Fahrudin Kučuk je predsjednik Udruženja za promociju kulture FANI Sarajevo koja je producirala nekoliko značajnih projekata za djecu i mlade, od lutkarskih predstava, dječijeg teatra i objavljivanje nekoliko knjiga do produciranja Festivala dječije umjetnosti FEDU, na kojem se promovira dječije stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu i mlade..

Fahrudin Kučuk živi i radi u Sarajevu kao slobodan umjetnik. Predsjednik je Društva pisaca za djecu i mlade pri Društvu pisaca BiH.

Višestruko je nagrađivan u oblasti dječije književnosti a ispred Bosne i Hercegovine, ove godine po treći put nominiran za prestižnu svjetsku nagradu za dječiju književnost ˝Astrid Lindgren˝

 

Objavljena  djela:

 1. „Patuljak Dado iz Popova gaja“, Connectum, 2004.
 2. „Tajna zvjezdane sobe“, Connectum, 2005.
 3. “Čudni gosti“, Enkidu, 2006.
 4. “Dedo Hambo i mačak Bimbo“, Zalihica, 2008.
 5. „Potraga za patuljcima“, Connectum, 2008.
 6. „Blago iza 400 vrata“, Mauna-Fe, 2009.
 7. „Edo u crtanom filmu“, Dobra knjiga, 2012.
 8. „Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ (slikovnica), Općina Stari Grad, 2012.
 9. „Mračno kraljevstvo – Otmica kralja“, TKD Šahinpašić, 2013.
 10. „Abecedarij“ (slikovnica), Mediaplanet, 2013. Bosansko-njemački abecedar=Bosnisch-deutch- ABC
 11. „Mračno kraljevstvo – Čudna planina i bunar želja“, TKD Šahinpašić, 2014.
 12. „Abecedar“ (slikovnica), AD Card, 2015.
 13. ˝Metle koje nikad ne polete˝, Dobra knjiga, 2016.
 14.  ˝I životinje maštaju, zar ne˝, zbirka pjesama za djecu, , Udruženje FANI Sarajevo, 2018.
 15. ˝Bajke za djecu i majke˝, Dobra knjiga, 2020.
 16. ˝Glavni gradovi Europe˝ (slikovnica),
 17. ˝Lutkar i njegova djeca˝
 18. ˝Carska kokoš¨

Plakete i nagrade

 

Pozorišne predstave

Tri dramska teksta inscenirana su na bh. pozorišne daske čime je i oživljena lutkarska scena BiH. Recenzent je i priređivač mnogih djela u recentnoj bh. literaturi. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija, smotri stvaralaštva za djecu i književnih događanja.

´Tko se boji mraka još˝

Zašto bi se djeca trebala bojati mraka kad u mraku ništa strašno nije, pitanje je koje sebin postavlja dječak, želećin se osloboditi tih nepopularnih priča o mraku, s porukom ˝Mrak nije jak˝.

Sve se odvija u jednoj čarobnoj atmosferi koju pored dječaka dočaravaju I jedan pauk, jedna ptičica, jedan cvrčak i, naravno , veliki čarobnjak.

˝Čudovište iz pozorišta i lutkarova djeca˝

je pozorišna predstava za djecu nastala prema pričama ˝Čudovište iz pozorišta˝ Riada Ljutovića i ˝Lutkar i njegova djeca˝ Fahrudina Kučuka. Predstava ima za cilj da djeci i mladima približi pozorišnu umjetnost i educira ih u oblasti opera, drame, baleta i lutkarstva, kao i da im objasni osnovna obilježja ovih vrsta umjetnosti.

˝Lakonoga u čarobnoj šumi˝

Lakonoga u čarobnoj šumi je muzička basna o radoznaloj i naivnoj Stonogi koja se jednog dana izgubi u čarobnoj šumi i na tom putu nauči šta znači i koliko je bitno pravo prijateljstvo.

 

Oratorij:˙

˝Tema za prijatelja˝

˝25 godina˝