Fahrudin Kučuk

Fahrudin Kučuk

Fahrudin Kučuk rođen je u Sarajevu 1958. godine.

Zanimanje: dječiji pisac

Nije zaposlen.

Slobodni umjetnik.

Oženjen.

Član Društva pisaca BiH.

Svoje spisateljsko opredjeljenje usmjerio je na dječiju književnost i književnost za mlade. Glavni pokretač da piše isključivo za djecu bila je njegova osobna tragedija. Njegova kćerka Aida je prvo ubijeno dijete u opkoljenom Sarajevu.

Objavio je do sada devet romana za djecu, nekoliko dramskih tekstova koji su postavljeni u pozorištu za djecu i mlade, priče, slikovnice. O starom Sarajevu ispisao je najljepše stranice u knjizi „Tajna zvjezdane sobe“ koje su ušle i u turističke vodiče dok su prema njegovim pričama nastale i lutkarske predstave. Jedna od njih „Ko se boji mraka još“ učestvovala je na brojnim lutkarskim smotrama i radionicama u zemlji. Fahrudin Kučuk je suradnik Dječijeg programa BHT-a i organizator događaja koji promiču vrijednosti dječije literature i scenske kulture.

Knjiga „Dedo Hambo i mačak Bimbo“ nagrađena je na Sajmu knjiga i učila 2009. godine.

Njegov roman „Edo u crtanom filmu“ nagrađen je na Konkursu Fondacije za izdavaštvo Sarajevo 2011. godine. Objavljen je u izdanju Dobre knjige s recenzijama uvaženih autora Marka Vešovića, Ivana Lovrenovića i Hadžema Hajdarevića.

Roman-trilogija „Mračno kraljevstvo“ je prvi bh. naučno-fantastični ep o mitskom bosanskom srednjovjekovlju kojega su prikazivači ocijenili bosanskohercegovačkim „Gospodarom prstenova“.

Fahrudin Kučuk je i autor trojezične multimedijalne slikovnice „Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ koja je početkom 2012. izašla iz štampe u izdanju Općine Stari Grad.

Autor je i „Abecedara“ ( 1. I 2.) za djecu u izdanju Mediaplaneta i Adkarda..

Tri njegova dramska teksta inscenirana su na bh. pozorišne daske čime je i oživljena lutkarska scena BiH. Recenzent je i priređivač mnogih djela u recentnoj bh. literaturi. Učesnik je brojnih kulturnih manifestacija, smotri stvaralaštva za djecu i književnih događanja.

Njegove priče objavljene su u godišnjem izboru za najbolje dječije priče „Stazama djetinjstva“ i „Planjax“. Dok su romani „Patuljak Dado iz Popova gaja“ i „Čudni gosti“ prevedeni na engleski i albanski jezik.

Najpopularniji naučno-fantastični roman „Mračno kraljevstvo“ također je preveden na engleski jezik.

Fahrudin Kučuk je predsjednik Udruženja za promociju kulture FANI Sarajevo koja je producirala nekoliko značajnih projekata za djecu i mlade, od lutkarskih predstava, dječijeg teatra i objavljivanje nekoliko knjiga do produciranja Festivala dječije umjetnosti FEDU, na kojem se promovira dječije stvaralaštvo i stvaralaštvo za djecu i mlade..

Fahrudin Kučuk živi i radi u Sarajevu kao slobodan umjetnik. Član je Društva pisaca BiH.

BIBLIOGRAFIJA

Objavljena su mu slijedeća djela:

„Patuljak Dado iz Popova gaja“, Connectum, 2004.

„Tajna zvjezdane sobe“, Connectum, 2005.

“Čudni gosti“, Enkidu, 2006.

“Dedo Hambo i mačak Bimbo“, Zalihica, 2008.

„Potraga za patuljcima“, Connectum, 2008.

„Blago iza 400 vrata“, Mauna-Fe, 2009.

„Edo u crtanom filmu“, Dobra knjiga, 2012.

„Čarobno putovanje kroz Stari Grad“ (slikovnica), Općina Stari Grad, 2012.

„Mračno kraljevstvo – Otmica kralja“, TKD Šahinpašić, 2013.

„Abecedarij“ (slikovnica), Mediaplanet, 2013.

„Mračno kraljevstvo – Čudna planina i bunar želja“, TKD Šahinpašić, 2014.

„Abecedar“ (slikovnica), AD Card, 2015.