Pripovjedaonica Bajki 2021

Emisija je posvećena Međunarodnom danu književnosti za djecu s posebnim osvrtom na jedan poseban projekt u tuzlanskoj Biblioteci. Riječ je o Noći uz Andersena. Djeca su u tuzlanskoj Biblioteci provodila noć uz zabavne i kreativne sadržaje. Gost književnik u ovoj epizodi je Žarko Vučinić, književnik iz Crne Gore. Njegove su knjige dio jednog prekrasnog ekološkog projekta koji je osmiljen kako bi se zaštito predio kroz koji protiče rijeka Tara. Žarko je dobitnik velike regionalne nagrade Mali Princ. U ovom Liliputu smo prošetali i kroz zoo vrt u Tuzli, razgovarali se jednom talentiranom djevojčicom koja već osvaja nagrade na književnim konkursima i naravno, igrali se i stvarali.

Ukrcajmo se s ekipom Liliputa na Vojadžer i krenimo u svemir po imenu djetinjstvo. Gost književnik u ovoj emisiji je Dejan Alksić, dobitnik mnogobrojnih nagrada i jedan od prvih učesnika Fedu festivala. U ovoj episzodi pogledajte pravopisnu olimpijadu, naučite nešto o svemirskim sondama i planetama, prošetajte kroz Muzej solarstva u Tuzli.

Ova epizoda Liliputa vodi nas u daleku prošlost zemlje kada su našom planetom koračali dinosauri. Gošća književnica je Marija Fekete Sullivan, jedna od dobitnica nagrade za najljepšu bajku na Fedu festivalu.

Još jedna razigrana i rasplesana epizoda u kojoj gostuje književnik Fahrudin Kučuk, direktor Fedu festivala. U ovoj epizodi upoznajte balerine iz tuzlanske baletne škole, kralja Tvrtka i autora njegove skulpture Adisa Lukača.

Povodom dvijestote godišnjice prijevoda naših bajki na njemački jezik govori Vam Mirsad Bećirbašić. Dvije bajke preveli su braća Grimm.

Draga djeco, donosimo vam online promociju knjige “I kad odrasteš” poznatog pjesnika za djecu i našeg Viteza od bajke Ismeta Bekrića, čovjeka koji je svoj život posvetio stihu te više od pola stoljeća piše i diše među vama bogateći djetinjstvo generacijama male i velike djece. Uživajte u vječno mladom djetinjstvu.

Ovo je priča o školjci, njenom životu, porodici i prijateljima koja se u svom životu susreće sa mnogim zgodama, odnosno nezgodama, gradi prijateljstva, nastoji što bolje organizirati život u svijetu u kojem neprestano vrebaju opasnosti.

Lidija Pavlović-Grgić (Konjic, 1976.) je književnica za djecu i odrasle, ilustratorica, publicistica, novinarka i lektorica, a od početka daje svoj stručni doprinos u žiriju za najljepšu neobjavljenu bajku i književnim programima Festivala dječije umjetnosti FEDU. Odrasla je u selu Bijela kod Konjica, školovala se u Konjicu (osnovna škola), Splitu (jezična gimnazija) i Mostaru (studij hrvatskog jezika), a trenutačno živi u Sarajevu. Poeziju, prozu i stručne tekstove objavljivala je u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Crnoj Gori, Makedoniji, Njemačkoj, Albaniji, Italiji, Danskoj, Belgiji, Armeniji, Libanonu, Indiji, Kini, Švedskoj, Kanadi… Objavila je: dvojezičnu (hrvatski – njemački) koautorsku stihozbirku „Let u TROstihu“ (Društvo hrvatskih književnika Herceg Bosne, Mostar, 2008.), zbirku kratkih priča „Kišne kapi u piščevoj luli“ (Književna zaklada „Fra Grgo Martić“, Kreševo, 2011.), koautorsku pjesničku knjigu „Dotaknuti stihom“ („Kultura snova“, Zagreb, 2013.), e-book „Wilhelm“ na engleskom jeziku („Style Writes Now“, Sarajevo, 2014.), dvojezičnu (engleski – talijanski) koautorsku zbirku poezije „Pluralità semantiche – Semantic pluralities“ („Edizioni Universum“, Italija, 2015.) i višejezičnu (pjesme na hrvatskom i prepjevi nekih od njih na njemački, engleski, talijanski, slovenski i albanski) poetsku knjigu „Leteći ljudi“ („Klepsidra“, Kreševo, 2015.). Autorica je priče i ilustracija slikovnice „Tamo gdje ima bezbroj čuda“ koju su 2019. objavila Papinska misijska djela Bosne i Hercegovine i Papinska misijska djela Hrvatske. Knjigu bajki „Gdje živi bajka?“ objavila joj je 2019. u Tešnju izdavačka kuća „Planjax“. U 2020. „Style Writes Now“ objavio joj je na engleskom jeziku zbirku priča za djecu „The Richest Child Around“, a „Planjax“ zbirku priča „Najjača riječ“. Ilustrirala je pet knjiga i jednu slikovnicu. Višestruko je nagrađivana za svoj rad, a pjesme i priče prevedene su joj na njemački, engleski, talijanski, armenski, slovenski, makedonski, albanski, litvanski, danski, švedski… Zastupljena je u domaćim i inozemnim časopisima, zbornicima i antologijama.

 

 

Marija Fekete-Sullivan rođena je 1965. u Sarajevu. Do sada je napisala pedeset priča za djecu a priredila je još dvadeset za knjigu Zlatne bosanske bajke. Njena prva knjiga objavljena je 1995. u Singapuru (The Mermanid’s Dream). Nakon toga uslijedile su slikovnice ‘Kaput za hrabre’ i ‘Džepni Uštipak’, kao i zbirke priča: ‘Podmornica u svemiru’, ‘Patuljaste priče’, ‘Svjetlucave priče’, ‘Dok je svijeta i vijeka’. Autorica je teksta dvojezične (bosanski i engleski) knjige Zaljubljeni vuk/The Wolf in Love. To je prva interaktivna digitalna slikovnica i video igra u Bosni i Hercegovini i nudi edukativne audio i vizualne poticaje djeci, a posebno onoj s teškoćama u razvoju. U sklopu svog digitalno-izdavačkog projekta Style Writes Now, MFS je samostalno objavila više od stotinu priča pedeset autora iz Bosne i Hercegovine i šire, uglavnom u prijevodu na engleski. Autorica je i knjiga za odrasle (roman Sarajevski zidovi sudbine, zbirka priča ‘Slike iz novčanika’), ali najviše piše za djecu. Dobitnica je Planete bajki, prve nagrade na Festivalu dječije umjetnosti za 2017. Višestruko nagrađivana književnica i u svom rodnom gradu istaknuta samostalna umjetnica, predložena je za Astrid Lindgren memorijalnu nagradu za 2021.

“Samo su sanjalice budne“ je predstava edukativno-kreativnog centra Teta Pričalica koja kod djece gradi vjeru u čaroliju. Lik Petra Pana ćete vidjeti u jednom novom kontekstu, stavili su ga u sadašnjost i promišljali o tome na koji način djeca danas razmišljaju o čaroliji i vilama, o vječnom dječaku koji im poručuje da ukoliko vjeruju i ukoliko sanjaju, mogu da lete u svojoj mašti.