Na press konferenciji najavljen 9. FEDU

27/04/2023
fahrudin-kucuk-indira-kucuk-sorguc-armin-mulovic-alma-ferovic-melisa-cengic

Na današnjoj press konferenciji koja je održana u Pozorištu mladih Sarajevo, organizatori su predstavili medijima detalje vezane za 9. Festival dječije umjetnosti FEDU 2023.

Predstavnicima sedme sile obratili su se direktor Festivala Fahrudin Kučuk, selektorica vokalno-instrumentalnog takmičenja Alma Ferović-Fazlić, selektorica pozorišnog programa Indira Kučuk-Sorguč, kao i partneri Festivala koji svake godine osiguravaju
novčane nagrade za mlade kreativce. Ispred kompanije Porsche novinarima se obrato: Armin Mulović, brend menadžer marke Porsche za Bosnu i Hercegovinu i Melisa Čengić, marketing, CRM & PR menadžer brenda Porsche za Bosnu i Hercegovinu.

“Porše brend je od prošle godine donio neku novu strategiju u smislu da mi moramo nastojati da u budućnosti podržavamo projekte društvene odgovornosti kao što je Festival dječije umjetnosti. Ne smijemo zaboravljati ove mlade generacije koje nam dolaze”, kazao je, između ostalog, Armin Mulović, brend menadžer marke Porsche za BiH.

Od 03.-07.05.2023. u sklopu Dana Kantona Sarajeva i Dana Općine Stari Grad održat će se 9. Festival dječije umjetnosti na nekoliko lokacija u Sarajevu: Pozorište mladih (takmičarski pozorišni pregram), Multimedijalna sala Novi Grad ( predstave, filmovi, naučni skup, muzička takmičenja, promocije), Centar kulture Safet Zajko ( kreativne i edukativne radionice, performansi), Historijski muzej, Umjetnička galerija BiH i Brusa bezistan – Muzej Sarajeva, Atmejdan park – Muzički paviljon (radionice), osnovne škole općina Stari Grad i Novi Grad (književni karavani).

9. Festival dječie umjetnosti je internacionalni, takmičarski umjetnički festival koji potiče i razvija dječije i stvaralaštvo za mlade te autorsko stvaralaštvo za djecu i to kroz izdavaštvo, nove naslove, audio i vizualnu kulturu, teatar, umjetničke radionice, književnost, ples, film, slikarstvo i muziku, uz njegovanje bh. autorskog izraza.
Na ovaj način razvija se književna, pozorišna, likovna i muzička umjetnost u BiH, otvoraju nove mogućnosti recepcije i perspektive, te proširuju horizonti u cilju približavanja bogatoj tradiciji evropske kulturne scene.

Press 9. FEDU

Nagrade za najbolju bajku i mlade kreativce u svim oblastima umjetničkog stvaralaštva su novčanog karaktera, koje su omogućili prijatelji i partneri Festivala: Porsche BH, Alma Ras, Gadžo komerc, Messer Tehnoplin, Lutrija BH, Gebruder Weiss, BH Telecom, Geotec i Discover Me Academy.

Festival su podržali: Općina Stari Grad, Općina Novi Grad, Grad Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za muzičke, scenske i likove umjetnosti, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost.

“Zahvaljujemo se svim institucijama koje su prepoznale vrijednost ovoga jedinstvenog festivala koji omogućava mladim kreativcima da pokažu svoje talente, svoj djeci da uživaju u kulturi čitanja, gledanja umjetničkih programa i njegovanju najplemenitijih vrlina, kao i onima koji cijeli život nesebično pomažu da djeca stasaju u dobre ljude i iskažu se na polju života”, zahvalila se, na kraju press konferencije Indira Kučuk Sorguč.

(https://senzacija.ba/)