Obrazloženje žirija nagrada Takmičarski pozorišni program 10. FEDU

08/05/2024

Žiri u sastavu Suada Ahmetašević, predsjednica, Merima Čustović  i Indira Kučuk-Sorguč, članovi,  odlučio je da:

Nagrada za najbolji tekst ili adaptaciju ide  Marku Dukiću, za originalni tekst „Princeza Zlatka u kraljevstvu boja“ Nevid teatra Banja Luka, Bosna i Hercegovina.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Petru Pejakoviću za režiju predstave „Zašto ih nije briga“ Pozorišta mladih Sarajevo, Bosna i Hercegovina.

Nagrada za najboljeg glumca 10. Festivala dječije umjetnosti dodijeljena je glumcima Bruno Kontrec i Mario Jakšić, glumcima predstave „Šta ću biti kad odrastem“ Malog teatra iz Zagreba Hrvatska.

Nagradu ravnopravno dijele za više raznovrsnih, neobičnih i izvrsno artikuliranih likova koji su izvrsno komunicirali jedni s drugima, kao i publikom. Ovaj dvojac je pokazao sjajnu timsku razigranost, glumačku solidarnost, kompatibilnost i vještinu brze i dinamične transformacije i stoga im se potpuno neodvojivo dodijeljuje ova nagrada.

Nagrada za najbolju glumicu dodjeljuje se Maji Vujanović za ulogu Princeze Zlatke, koja je izvrsno animirala publiku, bila potpuno uvjerljiva u ulozi razigrane moderne princeze koja želi vidjeti i živjeti svijet različitih boja. Maja Vujanović je pokazala da vlada svim glumačkim sredstvima, postiže scensku izražajnost i potpunu uvjerljivost u interakciji s publikom. Originalnost teksta pratila je i glumačka visprenost satkana u minucioznim detaljima koji su ostavili snažan i upečatljiv dojam na gledatelje.

Nagrada za najbolju scenografiju i kostimografiju pripala je Irini Somborac za predstavu „Hrabra krojačica“ reditelja Marka Torlakovića u izvedbi Kruševačkog pozorišta, Kruševac, Srbija.

Nagrada publike «Najjači aplauz» ide predstavi «Hrabra krojačica» Kruševačkog pozorišta, Kruševac, Srbija, koji su mališane oduševili svojom magičnom igrom, rasplesanom igrom i izvanrednim scenskim efektima, uspješno uspostavljajući muzičko-scensku interakciju sa publikom.

Nagrada AIDIN MASLAČAK TEATAR – Grand prix za najbolju predstavu 10. FEDU ide predstavi „ZAŠTO IH NIJE BRIGA“ u režiji Petra Pejakovića i izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo.

 

OBRAZLOŽENJE PRVE NAGRADE:

«ZAŠTO IH NIJE BRIGA» Pozorišta mladih Sarajevo, predstava je rezonantne dramske radnje koja svojom ekološkom tematikom, ostavlja snažan dojam na svakog gledatelja, „i malog“ i „velikog“. Predstava je fascinirajuća u svakom segmentu, obiluje lucidnim i maštovitim idejnim rješenjima koja rezultiraju tačnim porukama. Bez ijedne riječi, ali sa vokalnom snagom i glumačkom ekspresijom,  od rediteljskog besprijekornog vođenja, do muzičkih kreacija i ukupne likovnosti predstave, svaki element, pokret, izraz i simbol, vodili su ka ovoj savršeno ukomponiranoj koherentnoj cjelini koja uspostavlja živu, nedvosmislenu i direktnu interakciju sa publikom.

„Zašto ih nije briga“ na svim planovima funkcionira scenski kompletno, prenoseći širokim imaginarijem žive i delikatne poruke brutalne stvarnosti. Posebno impresionira temeljitost glumačke uigranosti i istinska posvećenost i predanost cijelog autorskog tima tematici ove izvanredno donesene teatarske kreacije.